Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doušnik FBI-a, Sabu, sudjelovao je u organizaciji brojnih hakerskih napada pa se postavlja pitanje da li je neke od tih napada organizirao baš FBI kako bi privukao što veći broj hakera i kasnije ih uhitio

U hakerskim krugovima i dalje se priča o izdaji Sabua i uhićenjima članova LulzSeca, a Gizmodo donosi zanimljivu priču o velikim hakerskim akcijama koje su poduzete od lipnja 2011. godine do ožujka ove godine – s obzirom da je Sabu bio jedan od organizatora brojnih hakerskih akcija, a s njim je 'upravljao' FBI, na Gizmodu se pitaju da li je cijela #AntiSec akcija bila organizirana od strane FBI-a samo kako bi namamili hakere da upadnu u njihovu zamku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A bio svima idol FOTO - KOJI CINKER On je najomraženiji haker na svijetu! Slika nije dostupna Hakeri uzvraćaju udarac Osveta hakera: FBI upozorava na nove opasne napade

Naime, Anonymousi su na jednom od svojih službenih profila na Twitteru objavili kako je #AntiSec (čiji je cilj bio borba s korumpiranim vladama, policijom i korporacijama) organizirao baš FBI u suradnji sa Sabuom koji je iskoristio svoju 'online karizmu' kako bi navukao što veći broj hakera na sudjelovanje u hakerskim napadima i rušenju stranica.

Dakle, akciju čiji je 'najveći prioritet krađa i objavljivanje tajnih vladinih informacija, mailova i dokumenata, a glavni cilj su banke i druge velike korporacije' možda je pokrenuo i vodio – FBI!

Anonymousi kažu da dokazi za takvu tvrdnju leže u činjenici da je Sabu prvi put uhićen 7. lipnja 2011. godine te je od 8. lipnja pristao na suradnju s policijom, a 19. lipnja putem svog profila na Twitteru najavio je #AntiSec operaciju za koju je rekao da je 'najveća ujedinjena hakerska operacija u povijesti'.

Samo dan poslije hakeri su napali britansku agenciju za borbu protiv kriminala (SOCA), a nakon toga objavili su podatke koje su ukrali od američkih policijskih postaja. Anonymousi posebno ističu da je upravo Sabu (odnosno agenti FBI koji su mu govorili što da radi) bio taj koji je najavljivao objave tih ukradenih podataka na internetu – vjerojatno zato da bi se nametnuo kao vođa (iako ova organizacija formalno nema lidera) te privukao što veći broj hakera na sudjelovanje u novim operacijama.

Iako je trenutno uhićeno samo nekoliko istaknutih hakera, pitanje je protiv koga su agenti FBI-a do sada prikupili dokaze i koga će u budućnosti uhititi.

Među hakerima koji su već uhićeni, pao je i jedan od organizatora napada na Stratfor (prema informacijama koje smo mogli pročitati ti ukradeni podaci bili su pohranjeni upravo na Sabuovim serverima, odnosno serverima FBI-a), a na ArsTehnici objavljeno je da je pao i haker koji je snimio onaj famozni razgovor između agenata britanske policije i FBI-a. Prije i nakon snimanja razgovora taj se 19-godišnjak prvo obratio Sabuu, a čak mu je i predao audio zapis koji je Sabu proslijedio dalje te je nakon toga objavljen na YouTubeu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene