Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarne tehnike

VIDEO Vatru ugasili zvukom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalne tehnike za suzbijanje požara su voda i kemikalije. No, DARPA je razvila revolucionarnu tehniku gašenja plamena u borbenim uvjetima.

Agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a, DARPA, razvila je revolucionarnu tehniku ​​koja plamen može ugasiti uz pomoć električne energije i zvuka. No, pravi izazov će biti primijeniti ga 'u stvarnom svijetu'.

Pročitajte i ovo Požar u Crikvenici Požar je izazvao oštećenja Dvojica privedena zbog izazivanja nekoliko požara u Crikvenici U zagrebačkoj Ulici grada Vukovara se zapalilo automobil - 2 Vatrogasci ugasili požar VIDEO/FOTO Dramatične scene u Zagrebu: Na križanju u potpunosti izgorio automobil

>> Nova metoda: Gašenje vatre elektromagnetom

Pentagon ima dobar razlog da bude zabrinut zbog požara. 2008. godine požar na nosaču aviona USS George Washington buktio je punih 12 sati i uzrokovao štetu od 70 milijuna dolara. Upravo stoga je i osnovan Odjel za suzbijanje požara (IFS), kako bi bolje razumjeli temeljna svojstva vatre i pronašli novi načini na koji se ona može ugasiti.

Prema fizičarima, plamen je zapravo hladna plazma. Ta je spoznaja dovela DARPA-u do teorije da bi im primjena fizike, a ne kemije, mogla pomoći u novim načinima gašenja požara.

I upravo se to i dogodilo. Promatrajući elektromagnetsku i akustičnu prirodu požara DARPA-ini istraživači su osmislili dvije različite sheme za suzbijanje plamena - jedan koji uključuje primjenu elektrona i drugi sa zvukom. 

Koristeći elektrode znanstvenici su uspjeli potisnuti male količine metana i zapaljeno tekuće gorive. Medoda djeluje stvaranjem oscilirajućeg polja koje uzrokuje rapidan niz mlaznica koje pomiču zonu izgaranja od izvora goriva. Drugim riječima, električno polje stvara 'ionski vjetar' koji otpuhuje plamen.

U drugom eksperimentu, koji možete vidjeti u priloženim video snimkama s YouTube-a, plamen je ugašen akustičnim poljem koje je izazvano zvučnicima s obje strane bazena s gorivom. To je rezultiralo s dva različita efekta. Prvo, zvučni valovi povećali su brzinu strujanja zraka što je smanjilo plamen i olakšalo gašenje plamena. I drugo, akustično polje je poremetilo površinu bazena što je uzrokovalo da se požar proširi i smanji temperatura. U osnovi, plamen se ugasi kada se ista količina topline proširi preko šireg područja - zvučnici su emitirali zvukove na specifičnoj frekvenciji koja gasi plamen. 

No, iako ovo izgleda odlično u laboratoriju, prenošenje ove tehnike na stvaran vatrogasni scenarij moglo bi se pokazati teškim. DARPA-ina istraživanja pokazuju da će ove tehnike odlično raditi na manjim požarima. No, hoćemo li biti u mogućnosti ugasiti veliki požar s elektronima i zvukom - to je u ovom trenutku još otvoreno pitanje.
 

DARPA je radila na razvoju tehnologija koje su u mnogočemu promjenile odnose u svijetu, uključujući i ARPANET koji je prerastao u Internet. Postavila je i osnove Globalnog pozicijskog sustava (GPS-a) te razvila umjetnu inteligenciju (AI) i niz drugih modernih tehnologija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene