Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koliko često punite svoje smartphone uređaje ili tablete na javnim mjestima? Koliko god to bilo praktično, ipak nije bez rizika, no postoji lijek i za to.


Malware ne bira mjesto i vrijeme, a malware koji je dizajniran tako da "isisava" podatke iz vaših mobitela i tableta putem USB-a, dok su spojeni na računalo, to može napraviti i na javnom mjestu pogotovo.

Iako postoje kabeli za USB koji su dizajnirani samo za napajanje ali ne i prijenos podataka, oni ipak nisu dovoljno praktični, a postoji i mogućnost da ih zamijenite pri uporabi. Ipak, pojavio se malen uređaj, koji nosi naziv USB Condom (Smatramo da ne treba prevoditi) koji će bilo koji USB jabel pretvoriti u isključivo i samo napajajući kabel.

Stvar je toliko malena i prenosiva da neće zauzeti ništa prostora u vašem džepu, novčaniku ili bilo gdje drugdje, a radi se o jednostavnoj elektronskoj pločici koja jednostavno ne spaja pinove USB ulaza za prijenos podataka s vašim mobitelom pa je mogućnost krađe podataka ravna nuli.

USB Condom je crowdsourcing kampanja koja je imala za cilj prikupiti 500 dolara kako bi se krenulo s proizvodnjom, no taj je cilj debelo prebačen. Proizvod je napravila tvrtka Xipiter, koja se bavi savjetovanjem za internet sigurnost.

Stoga kolokvijalno rečeno i ne u doslovnom smislu, ako želite prakticirati siguran "seks" između mobitela i računala, koristite USB Condom. Cijena je 10 dolara plus 6 dolara troškova poštarine za Hrvatsku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju