Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki borbeni zrakoplov F-35 povrh svih problema, kašnjenja i kritika koje je pokupio, ima i još jedan ozbiljan problem. Može ga se poraziti i bez ispaljenog metka.


Američko ratno zrakoplovstvo oslonilo se na sofisticiranu elektroniku i software koji upravlja F-35 zrakoplovima, a taj isti software, samo je još jedna u nizu ranjivih točaka tog zrakoplova, čiji je razvoj najskuplji projekt u povijesti američke vojske.

Vezani članci Američki zrakoplov F-16 (Foto: AFP) Američki vojni zrakoplov srušio se na zapadu Njemačke, pilot iskočio iz aviona Avion F-35A, ilustracija (Foto: AFP) Japanski borbeni avion F-35A nestao s radara tijekom vježbe iznad Tihog oceana

Pilot tog zrakoplova ima kacigu koja mu prikazuje pojačanu stvarnost, odnosno kadrove iz šest kamera postavljenih na tijelo zrakoplova. Pilot tako vidi što se događa oko njega bez da mu smeta unutrašnjost kokpita.

'Iscurilo' iz Pentagona: F-35 nema nikakve šanse u zračnoj borbi

Sve to pokreće računalni sustav pod nazivom ALIS, koji u osnovi izgleda poput prijenosnog računala. Pilot ga unosi sa sobom u kokpit i ubacuje ga u utor pored sjedala. U računalu se nalaze informacije o misiji koja ga čeka. Serveri koji koji pokreću taj čitav sustav zauzimaju prostor veličine jednog brodskog kontejnera, ističe David Martin, dopisnik CBS-ove emisije 60 Minutes.

Prema njegovim riječima, taj računalni sustav je presočna meta za hakere. "Ako vaš protivnik može upasti u sav taj software, koji upravlja misijom, onda ste porazili taj zrakoplov bez ispaljenog metka", rekao je Martin.

Ukratko, ALIS upravlja čitavim zrakoplovom, a može ga i trajno onesposobiti za uzlet ako nešto nije u redu sa zrakoplovom, a ljudi, odnosno piloti i tehničari, nemaju mogućnost poništiti tu zabranu.

Hakerski upad u ALIS mrežu mogao bi od 35-ica napraviti uređaje koji su u zraku korisni koliko i bačena cigla, dakle u potpunosti beskorisnim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook