Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li ijednu vrlinu?

'Iscurilo' iz Pentagona: F-35 nema nikakve šanse u zračnoj borbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trakavica oko američkog borbenog zrakoplova F-35, koji bi trebao postati uzdanica njihovog zrakoplovstva, se nastavlja. Iz Pentagona je procurila informacija kako nema nikakve šanse u zračnim borbama.

Konvencionalna inačica tog zrakoplova, F-35A, zbog svojih bi mana bio teško poražen u borbi s neprijateljskim zrakoplovima, piše Washington Times, koji se poziva na izvještaj iz Pentagona, koji je procurio u javnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nije sci-fi Sve smo bliže laserskim borbama u zraku: Amerikanci krenuli s razvojem moćnog oružja za borbene zrakoplove Slika nije dostupna Manje od 13 godina do revolucije Zrakoplovi koji bi do 2030. mogli transformirati putovanje

>> Prizemljena čitava flota američkih F-35 stealth zrakoplova!

Evo i problema navedenih u tom izvješću. Prvo, vidno polje pilota u kokpitu F-35A je suženo u odnosu na druge borbene zrakoplove američkog zrakoplovstva. Uzrok problema je preveliki naslonjač za glavu, koji pilota onemogućava da provjeri stanje iz zrakoplova pogledom.

>> VIDEO Doznajte što je sve potrebno da postanete pilot u Hrvatskoj

Drugo, tu je problem sa zaslonom na kacigi pilota koji ima problem s fokusiranjem tijekom prikaza pa izaziva duplu viziju i zamućenost te zbunjuje pilota. isto tako, prikaz virtualnog horizonta je izvan poravnanja sa stvarnim horizontom na zaslonu kacige, a to svakako nije bezazlen problem. Obzirom na to da elektronika u kacigi objedinjuje prikaz infracrvenog spektra (FLIR), sustav distribuiranih blendi (DAS) te noćni pogled, očekivalo bi se da ipak radi na optimalnoj razini.

Bez obzira koliko tvrtka Lockheed Martin pokušava marketingom umanjiti mane 'preplaćenog i van svih rokova' podržavanog projekta, problemi F-35-ice time neće nestati, a krajnje bi bilo loše da ih piloti otkriju iznad neprijateljskog teritorija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene