Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme obavijene tajnom

Prvo lansiranje ove godine: SpaceX će za američku vladu lansirati misterioznu letjelicu

Falcon 9 (Foto: AFP)
Falcon 9 (Foto: AFP) Foto: Afp
SpaceX se priprema za lansiranje satelita za američku vladu. Detalji vezani uz lansiranje toliko su tajni da niti jedna vladina agencija nije imenovana kao nadzornik projekta.

Falcon 9, raketa SpaceX-a, iz NASA-ina svemirskog centra u Floridi lansirat će satelit Zumu. Još je uvijek nepoznato koja će uloga toga satelita u svemiru biti, izvještava RT.

Pročitajte i ovo Elon Musk Previranja Dolina koja je skrenula udesno: Svi se pitaju samo jedno Elon Musk Tvornica evakuirana Ekstremni ljevičari upali u tvornicu Tesla, Musk tvrdi: "Ili su najgluplji ekoteroristi, ili samo pijuni loših namjera"

Lansiranje Zume trebalo se dogoditi sredinom prošlog studenog, ali ga je SpaceX odgodio za 7. siječnja, jer je htio detaljnije proučiti podatke s prošlog testnog lansiranja koje je obavljeno za drugu kompaniju. Drugi, prethodno lansirani Falcon 9, tog će dana pokušati sletjeti.

Ovo lansiranje drugačijim od prošlih SpaceX-ovih lansiranja za američku vladu čini odsutnost detaljnih informacija. Do jednog od tih lansiranja došlo je u rujnu prošle godine, kada je SpaceX za zračne snage SAD-a lansirao svemirski avion X-37B, drugu verziju tajanstvene letjelice X-37. U svibnju iste godine SpaceX je za američku obavještajnu agenciju NRO lansirao satelit koji je dio špijunske flote satelita SAD-a.

Falcon 9 koristi 'boostere' za rakete koji se mogu ponovno iskoristiti, što uvelike umanjuje trošak lansiranja. Takav tip rakete SpaceX je dosad lansirao 20 puta. Ta kompanija namjerava u potpunosti razviti rakete i svemirske letjelice koje se mogu više puta upotrijebiti što će, kako tvrdi njezin izvršni direktor Elon Musk, uvelike umanjiti troškove letenja u svemir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene