Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivist za slobodu interneta

Suosnivač Reddita Aaron Swartz (26) pronađen mrtav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aaron Swartz godinama se borio s depresijom, a samoubojstvo je počinio prije početka suđenja zbog krađe akademskih članaka koje je namjeravao besplatno podijeliti putem interneta

Aaron Swartz, poznati online aktivist, suosnivač Reddita koji je zaslužan i za razvoj RSS-a u petak navečer počinio je samoubojstvo. Swartz se dugo godina borio s depresijom, a imao je problema i sa zakonom te je samoubojstvo počinio nekoliko tjedana prije zakazanog početka suđenja zbog krađe nekoliko milijuna akademskih članaka kojih se dokopao s pretplatničkog servisa MIT-a i koje je namjeravao besplatno podijeliti putem servisa za razmjenu datoteka.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima Prevencija suicida Svjetski dan prevencije samoubojstava Poražavajuće brojke: "Svako drugo dijete se osjeća toliko loše, da osjeća da je suicid jedino rješenje"

Optužen je za računalnu prijevaru, krađu informacija sa zaštićenih računala i namjeru širenja dokumenata putem P2P mreža, a da je proglašen krivim prijetila mu je velika novčana i zatvorska kazna. Na stranicma CBS newsa kažu da je on bio ‘advokat javnog online pristupa’ te da je njegov jedini cilj bio omogućiti javan i besplatan pristup tim akademskim materijalima.

Nestaje li slobodni internet kakvog poznajemo?

Članovi njegove obitelji ogorčeni su na američko tužiteljstvo te su u objavi za javnost napomenuli kako ovo nije samo njihova osobna tragedija, već je njegovo samoubojstvo proizvod lošeg američkog kaznenopravnog sustava, a s njima se slažu i neki pravnici pa je tako Lawrence Lessig, profesor prava s Harvarda rekao kako je, u Swartzovom slučaju, potreban ‘bolji osjećaj pravednosti’, dok drugi smatraju kako tužba protiv njega nema pravnu osnovu jer je Swartz ionako imao pristup spornim materijalima za koje tužiteljstvo tvrdi da ih je ukrao.

Swartz svoje probleme s depresijom, koji su počeli i puno prije problema sa zakonom, nije skrivao od javnosti pa je tako još 2007. godine na svom blogu napisao: ‘Postoji vrijeme kada si tužan. Osjećaš se bezvrijedno. Takvo je depresivno raspoloženje, samo što ne dolazi niti ne odlazi s nekim pravim razlogom’.

Tijekom svog kratkog života (26 godina) Swartz je ostavio veliki utjecaj na internetsku zajednicu - već s 14 godina sudjelovao je u razvoju RSS-a, jedan je od osnivača Reddita, a bio je i veliki kritičar prijedloga zakona koji su prijetili smanjenjem slobode interneta poput SOPA-e i PIPA-e.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene