Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad klonova

Velika opasnost prijeti ljubiteljima najpopularnije mobilne igre!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Flappy Bird više nije dostupan na trgovinama aplikacija, no dostupni su brojni klonovi ove igre koji su prepuni opasnog malwarea

Vjerojatno niti jedna igra za pametne telefone nije privukla toliko medijske pažnje kao Flappy Bird – ova iznimno jednostavna (mnogi će reći i poprilično iritantna) igra brzo je osvojila milijune korisnika koji su o njoj postali gotovo ovisni te su proveli brojne sate pokušavajući ostvariti što bolji rezultat. Ova je igra izdana još prošle godine za korisnike Appleovih mobilnih uređaja, a početkom ove godine postala je dostupna i korisnicima Androida – skinuta je više od 50 milijuna puta i donijela je Dongu Nguyenu, programeru iz Vijetnama, pravo bogatstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvornica novca! 'Marketinški genijalac': Kreator Flappy Birda POVEĆAO zaradu nakon povlačenja igre! Slika nije dostupna Hoće li je vratiti? Napokon progovorio autor Flappy Birda: Evo što je rekao

‘Ova mi je igra uništila život’: Jeste li se i vi navukli na Flappy Bird?

No, velika slava koju je preko noći stekao zbog ove igre zasmetala je Nguyenu koji je povukao Flappy Bird iz online trgovina aplikacijama (rekao je kako su korisnici postali previše ovisni o igri, ali svejedno planira predstaviti njen nastavak koji bi se na tržištu trebao pojaviti tijekom ljeta) tako da se ova 'igra koja kida živce' više ne može skinuti.

To je otvorilo prostor Flappy Bird klonovima te su posljednjih mjeseci predstavljene brojne igre koje su iznimno slične Flappy Birdu, ali sigurnosni stručnjaci upozoravaju da je više od tri četvrtine tih igara iznimno opasno te da skrivaju malware.

Prema pisanju The Telegrapha, sigurnosni stručnjaci iz McAfee Labsa ispitali su čak 300 klonova Flappy Birda i pokazalo se da čak 79 posto njih sadrže malware te putem tih aplikacija cyber kriminalci mogu 'oteti' pametne telefone i putem njih obavljati telefonske razgovore, instalirati dodatne aplikacije (koje također mogu sadržavati opasni malware), krasti podatke s telefona i pratiti lokaciju korisnika – sve to, naravno, bez znanja vlasnika telefona.

Iz McAfeeja upozoravaju kako ovo nije slučaj samo s Flappy Birdom, već cyber kriminalci često rade klonove popularnih aplikacija i servisa te upravo manipulacija mobilnim aplikacijama predstavlja ključnu ulogu u širenju mobilnog malware.

Vraća se 'igra koja kida živce'!

'Često vjerujemo imenima koja su nam poznata i spremni smo riskirati našu sigurnost ako bi to značilo da se dokopamo onog što želimo', komentirao je Vincent Weafer iz McAfee Labsa i upozorio sve korisnike da dobro pripaze prilikom skidanja mobilnih aplikacija i dopuštenja koje te aplikacije imaju na pametnim telefonima.

Naravno, kako bi se zaštitili, korisnici bi svakako trebali izbjegavati skidanje aplikacija s neslužbenih trgovinama aplikacijama (dakle, aplikacije za Androide skidajte samo s Googlea Play) te koristiti antivirusni softver.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene