Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost i za korisnike

Velika akcija protiv pirata: Policija udarila 'tamo gdje najviše boli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija krenula je u akciju protiv stranica na kojima se krše autorska prava te žele spriječiti njihovu zaradu od oglašavanja

Tijekom proteklih mjesec i pol ugašene su dvije iznimno popularne stranice među piratima – prvo je krajem listopada 'pao' isoHunt, dok je nedavno ugašen i Hotfile, a vlasnici ovih stranica zbog piratstva moraju platiti odštetu od čak 190 milijuna dolara. Odjel za zaštitu intelektualnog vlasništva londonske policije također je proteklih mjeseci pokrenuo veliku akciju smanjenja piratstva te su, zajedno s predstavnicima glazbene industrije i oglašivačima udarili pirate 'tamo gdje najviše boli' – po džepu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovo je tek početak! Zbog dijeljenja JEDNOG filma na internetu kažnjen sa 650 tisuća dolara! Slika nije dostupna Svi podaci izgubljeni?! Novi šok za pirate: Ugašena jedna od najpopularnijih stranica!

Gasi se jedna od najpopularnijih piratskih stranica!

Na BBC-u kažu kako je policija prvo identificirala 61 internetsku stranicu na kojoj se nalazio ilegalni sadržaj te su ih kontaktirali kako bi uklonili taj sadržaj i legalno poslovali. No, osim što su kontaktirali vlasnike tih stranica, oni su kontaktirali i kompanije koje se oglašavaju na tim stranicama te su od njih zatražili da prestanu s oglašavanjem na piratskim stranicama kako bi smanjili njihovu zaradu.

Tijekom tri mjeseca koliko je trajala ova akcija (nazvana Operation Creative), suspendirano je čak 40 internetskih stranica, dok je broj oglasa poznatih brandova koji su se oglašavali na piratskim stranicama smanjen za dvanaest posto. Osim što je na ovaj način smanjen broj stranica putem kojih je dostupan piratski sadržaj te im je smanjena zarada, iz odjela londonske policije za zaštitu intelektualnog vlasništva upozoravaju kako su na tim stranicama dosadašnje oglase kompanija zamijenili oglasi koje korisnike vode na stranice s eksplicitnim sadržajem i s malwareom, što predstavljan dodatnu opasnost za korisnike.

Isohunt kriv za kršenje autorskih prava!

'Ovom operacijom udarili smo kriminalnu industriju koja zarađuje veliki profit omogućavanjem pristupa autorski zaštićenom sadržaju kojeg su se dokopali na ilegalan način', komentirao je ovu akciju za BBC Bob Wishart iz londonske policije, dok je predstavnik diskografa Geoff Taylor dodao kako je iznimno bitno prekinuti financiranje takvih stranica.

Ovo je bio smo testni projekt koji je trajao tri mjeseca te se očekuje da će u 2014. godini policija započeti punu operaciju s istim ciljevima – gašenjem piratskih stranica i sprječavanjem njihova financiranja jer osobama koje vode te stranice nema previše smisla riskirati probleme sa zakonom, visoke novčane i zatvorske kazne ako na taj način ne mogu zaraditi. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene