Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sazvježđu Lava

Najsjajnija eksplozija u svemiru: Blještalo kao 35 milijardi žarulja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte prema žarulji. Nakon toga probajte zamisliti pogled prema 35 milijardi žarulja. Tako bi se mogla opisati najsjajnija eksplozija koju su znanstvenici dosad zabilježili u svemiru.

Vjerojatno je malo tko u nedjelju ujutro uperio oči u nebo, prema sazvježđu lava i ugledao ono što su NASA-ini znanstvenici vidjeli - eksploziju čak 35 milijardi puta svjetliju od vidljive svjetlosti. Rekordno jarka eksplozija, triput je jače bljesnula od dotad najsjajnije eksplozije koju su znanstvenici vidjeli u svemiru, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šest godina proučavanja FOTO Otkrivena supernova koja je srušila dva rekorda Slika nije dostupna Neugodno susjedstvo Obližnja supernova može uništiti život na Zemlji

>> Evo što su astronomi uočili u dubokom svemiru!

Navedena eksplozija emitirala je snažan snop gama zraka, što je tip događaja u svemiru za kojeg znanstvenici tvrde da mu nema ravnog po svjetlosti. Tijekom supernove, događaja u kojem zvijezda kolabira u crnu rupu, ili postaje neutronska ili kvark zvijezda, ponekad dolazi do emisije gama zraka. Znanstvenici međutim nisu sigurni kako i zbog čega dolazi do emisije tih zraka, ali se emisija tih zraka tijekom supernova događa i izgleda kao fokusirana, tanka zraka, koja se kreće brzinom vrlo blizu brzine svjetlosti.

Događaj kojeg su znanstvenici zabilježili, udaljen je 3,6 milijardi godina od Zemlje. Emisija zraka znanstvenicima će pomoći pri otkrivanju gdje se točno u konstelaciji Lava ona dogodila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene