Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HP pao na drugo mjesto

U Gartneru tvrde: Lenovo postao novi vladar tržišta osobnih računala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gartneru kažu da je Lenovo prestigao HP i postao vodeća kompanija na globalnom PC tržištu, dok u IDC-u tvrde da je HP i dalje za 0,2 posto ispred Lenova

Nekoliko analitičkih kompanija objavilo je rezultate o isporukama osobnih računala u trećem ovogodišnjem kvartalu te je, prema informacijama koje su objavili u Gartneru, nakon dugo vremena Hewlett-Packard izgubio vodeću poziciju na ovom tržištu, a novi vladar postao je - Lenovo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tableti zamijenili računala NAJGORI PAD tržišta računala u povijesti! Slika nije dostupna Stižu novi modeli Hibridi i ekrani osjetljivi na dodir: Ovo su trendovi na tržištu PC-a

Velike promjene u dizajnu prijenosnih računala!

U Gartneru kažu da je globalna isporuka osobnih računala smanjena za 8,3 posto na 87,5 milijuna, a slične su brojke objavili i u IDC-u u kojem kažu da je tržište smanjeno za 8,6 posto i da je ukupno isporučeno 87,8 milijuna računala. Obje se kompanije slažu kako je Lenovo jedina kompanija među 4 najveće na PC tržištu koja je u posljednjem tromjesečnom razdoblju zabilježila povećanje isporuka - u Gartneru kažu da je taj porast Lenova iznosio 9,8 posto i da su ukupno isporučili 13,8 milijuna računala zauzevši 15,7 posto globalnog tržišta, dok je u isto vrijeme HP zabilježio smanjenje broja isporuka od oko 16 posto i isporučili su oko 13,6 milijuna računala i tako zauzeli 15,5 posto tržišta.

Rezultati IDC-a su ipak malo drugačiji te u ovoj kompaniji kažu da je HP isporučio više računala (13,9 milijuna) te drže udio od 15,9 posto pa i dalje predvode ovo tržište, dok se Lenovo s 13,8 milijuna isporučenih računala nalazi na drugom mjestu. Na Reutersu kažu da su informacije ovih kompanija bazirane samo na procjenama te da još nije poznat točan broj računala koje su PC kompanije isporučile tijekom trećeg kvartala.

Za veliki pad u isporukama osobnih računala analitičari krive pametne telefone i tablete koji su mnogima postali glavni alat za pristup internetu te se mnogi korisnici, umjesto kupnje novog ili rezervnog računala, sve češće odlučuju na kupovinu tableta, a jedan od razloga smanjenja isporuka je i dolazak Windowsa 8 te dio korisnika koji planiraju kupiti računala čekaju početak prodaje računala s novim Windowsima.

Lenovo Yoga – prijenosno računalo budućnosti!

Neki su analitičari ranije vjerovali da bi PC tržište mogla spasiti ultrabook prijenosna računala, no iako se radi o odličnim računalima malih dimenzija i s naprednim hardverom, za većinu prosječnih korisnika ona su preskupa te će potražnja za njima porasti tek sa smanjenjem njihove cijene.

U IHS-u predviđaju da će, usprkos dolasku Windowsa 8 i povećanoj potražnji za računalima u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, ukupno tržište računala u 2012. zabilježiti smanjenje isporuka od jedan posto - što će biti prvi puta od 2001. godine da na PC tržištu nje zabilježen godišnji porast isporuka.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene