Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tableti zamijenili računala

NAJGORI PAD tržišta računala u povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom 2013. godine isporučeno je deset posto manje računala, a samo je jedna velika PC kompanija zabilježila povećanje isporuka.

Kada je prije nekoliko godina Steve Jobs predstavio Appleov prvi tablet rekao je kako ulazimo u PostPC razdoblje u kojem više nećemo toliko koristiti osobna računala, već ćemo internetu pristupati ponajviše putem mobilnih uređaja poput iPada. Iako mnogi nisu vjerovali Jobsu da će tableti mnogima zamijeniti osobna računala, situacija na ovom tržištu pokazuje da je osnivač Applea bio u pravu te se danas sve više kupuju tableti, dok je prodaja računala u konstantnom padu.

Pročitajte i ovo Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sve kasni Mjesec dana prije početka nove školske godine: Ministarstvo poništilo javnu nabavu računala Slika nije dostupna Raste zabrinutost Stephen Hawking upozorava na opasnost s kojom se suočava ljudska vrsta

Prema posljednjem izvješću analitičke kompanije Gartner koje su prenijeli na Business Insideru, u 2013. godini zabilježen je pad isporuka osobnih računala od čak deset posto te u ovoj kompaniji kažu da je to 'najgori pad PC tržišta u povijesti' i napominju da je smanjenje prodaje zabilježeno i u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu (kada inače vlada velika potražnja za elektronikom), što je ukupno sedmi kvartal za redom u kojem je zabilježena slabija prodaja osobnih računala.

Windows 8 – 'katastrofa za tržište osobnih računala'

Analitičke kompanije očekuju da će se i tijekom ove godine nastaviti smanjenje isporuka na PC tržištu, no vjeruju da će ono ipak biti puno manje u odnosu na 2013. godinu, ponajviše zbog povećanog zanimanja korisnika za hibridna računala, odnosno uređaje koji se mogu koristiti kao klasični prijenosnici i kao tableti.

U Gartneru ističu da razloga za zadovoljstvo među PC kompanijama imaju samo u Lenovu koji je jedina od velikih kompanija koja je zabilježila rast isporuka (od 2.1 posto) te su prošle godine zauzeli skoro 17 posto tržišta. Lenovo je vodeću poziciju na ovom tržištu preuzeo od Hewlett-Packarda koji je u 2013. godini zabilježio pad od 9,3 posto te su zauzeli 16,2 posto tržišta, dok je treće mjesto s 11,2 posto tržišta i padom od 2,2 posto zauzeo Dell. Veliki pad od čak 28 posto zabilježio je Acer koji se smjestio na četvrtom mjestu i drži 8,1 posto tržišta, dok je Asus peti s 6,3 posto i smanjenjem broja isporuka od 17,7 posto.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene