Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat protiv piratstva

Teška godina za pirate: Gašenje servisa i nadzor skidanja sadržaja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da su organizacije za zaštitu autorskih prava u 2012. godini krenule u veliki obračun protiv pirata – ugašeni su servisi, blokiran je The Pirate Bay, a izrečene su neke velike kazne zbog piratstva

Diskografske i filmske kompanije te grupe za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva godinama su se protiv piratstva borili hvatajući većinom pojedince koji su s interneta skidali ilegalan sadržaj, a u posljednje vrijeme odlučili su žešće udariti po onima koji omogućuju dijeljenje sadržaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Slika nije dostupna Na udaru i Isohunt Nastavlja se borba protiv pirata: Žele blokirati najpopularnije piratske stranice!

Prvi je to na svojoj koži u ovoj godini osjetio Kim Dotcom, kontraverzni vlasnik internetskog servisa za razmjenu sadržaja MegaUpload – u njegovu je kuću u Novom Zelandu sredinom siječnja upala policija koja ga je, po nalogu FBI-a uhitila, a njegovu milijunsku imovinu zaplijenila.

MegaUpload je ugašen, a šokirani korisnici ostali su bez jedne od najpopularnijih stranica za skidanje glazbe i filmova, ali i bez velike količine sadržaja kojeg su pohranili/backupirali na MegaUploadu. Amerikanci su Dotcoma optužili da je, omogućivši dijeljenje piratskog sadržaja, zaradio milijune dolara, a da je diskografe i filmaše oštetio za čak 500 milijuna dolara.

Kraj interneta: 50 milijuna korisnika ostaje bez podataka

Uhićenje Dotcoma – kao i optužbe zbog kojih bi mogao dobiti dugogodišnju zatvorsku kaznu, druge su kompanije shvatile kao poruku i upozorenje što bi im se moglo desiti ako korisnicima i dalje omoguće pohranu i dijeljenje piratskog sadržaja.

'Ovo je kraj moji prijatelji'

'Ovo je kraj moji prijatelji', objavljeno je nedugo nakon uhićenja Dotcoma na BT Junkieu, jednoj od popularnijih stranica za pretraživanje torrenta – vlasnici ove stranice sami su odlučili ugasiti ovu stranicu prije nego im na vrata pokuca FBI.

Nakon BT Junkiea sljedećih mjeseci ugašeni su i drugi servisi za razmjenu sadržaja poput Filesonica, Orona, a nedavno je s mreže nestao i Newzben2 te brojne druge manje ili više poznate stranice putem kojih su korisnici mogli pretraživati, skidati i dijeliti piratske pjesme i filmove.

Američka i britanska udruženja diskografa i filmaša tijekom ove godine zatražila su i gašenje, odnosno blokiranje i nekih drugih servisa poput Hotfilea, Fenopyja, H33t-a i Kickass Torrentsa, a vrhunac 'pobjede nad piratima' u Velikoj Britaniji bila je blokada pristupa The Pirate Bayu.

Britanci blokiraju Pirate Bay!

Visoki sud ove zemlje sredinom godine donio je odluku prema kojoj pružatelji internetskih usluga moraju blokirati pristup ovoj vjerojatno najpoznatijoj piratskoj stranici – dio korisnika pronašao je način za zaobilaženje ove blokade, no britanski diskografi sada traže gašenje stranica koje omogućavaju zaobilaženje te blokade.

I Google u borbi protiv pirata

Borbi protiv piratstva ove se godine pridružio i Google koji je počeo s uvođenjem promjena u načinu pretraživanja te će ova tražilica pri pretraživanju glazbe i filmova favorizirati stranice i servise na kojima korisnici sadržaj mogu legalno kupiti, dok će rezultate s piratskim sadržajem prikazivati pri dnu liste pretraživanja.

Google kreće u rat protiv pirata - evo kako!

Japanci su protiv pirata donijeli zakon prema kojem bi korisnici koje se uhvati u skidanju ilegalnog sadržaja, osim novčane kazne, mogli završiti u zatvoru do dvije godine, dok one koje postavljaju i dijele piratski sadržaj čekaju drakonske kazne od do sto tisuća dolara i deset godina zatvora.

Amerikanci su za ovu godinu ili početak sljedeće najavili početak implementacije novog sustava nadzora i upozorenja koji je usmjeren direktno na pojedince koji skidaju piratski sadržaj i koji, iako bi njegova uloga trebala biti prvenstveno edukacijska, mogli uzrokovati ozbiljne probleme korisnicima.

Opomene i kazne

U SAD-u tako će u budućnosti organizacije za zaštitu autorskih prava pružateljima internetskih usluga prijavljivati osobe koje budu skidale piratski sadržaj, a ISP-ovi će tim korisnicima slati upozorenja – prva ta upozorenja bit će samo opomene kako se piratstvom krše autorska prava, dok bi nakon petog i šestog upozorenja mogli poduzeti određene akcije.

Borba protiv piratstva: Smanjenje brzine interneta zbog skidanja filmova i pjesama!

Iako nije poznato kakve bi akcije pružatelji internetskih usluga mogli poduzeti, neki sumnjaju da bi oni piratima mogli smanjiti brzine interneta, blokirati pristup nekim stranicama pa čak te podatke iskoristiti za neke buduće tužbe.

Čak i ako ništa od toga ne naprave, mnogi vjeruju da bi ove mjere zaista mogle dovesti do smanjenja piratstva jer će veliki broj korisnika, kada dobiju upozorenje da su uhvaćeni u skidanju ilegalnog sadržaja, vjerojatno prestati skidati piratske filmove i glazbu te bi se mogli okrenuti legalnim servisima i kupovanju/iznajmljivanju/streamu glazbe i filmova.

Za pirate nisu utješni niti podaci koje su, nakon trogodišnjeg istraživanja, objavili znanstvenici sa sveučilišta u Birminghamu koji su pokazali da svako skidanje sadržaja putem torrenta cijelo vrijeme nadgledaju organizacije za zaštitu autorskih prava, sigurnosne kompanije i 'neke druge organizacije koje je teško identificirati'.

Milijunske novčane kazne i zatvor!

Iako nema detaljnih informacija o kaznama za obične korisnike koji su uhvaćeni u skidanju piratskog sadržaja, na TorrentFreaku kažu da su tijekom godina filmaši i diskografi uhvatili veliki broj korisnika u skidanju glazbe i filmova s kojima su se većinom nagodili izvan suda – pri čemu su oni morali platiti odštetu od nekoliko tisuća pa do više od deset tisuća dolara.

No, nisu svi bili te sreće da se izvuku s kaznom od 'samo' nekoliko tisuća dolara – Jammie Thomas-Rasset zbog skidanja i dijeljenja 24 pjesme prije nekoliko godina kažnjena je s nevjerojatnih 1,5 milijuna dolara (kazna je na kraju ipak smanjena), američki student Joel Tenenbaum kažnjen je sa 675 tisuća dolara zbog piratstva, dok jedan Amerikanac zbog dijeljenja deset pornića (koje je legalno kupio) mora platiti čak 1,5 milijuna dolara.

Dijelio pornografiju putem torrenta: Kazna 1,5 milijuna dolara!

Borba protiv piratstva rezultirala je i nekim nevjerojatnim policijskim akcijama i tužbama pa je tako finska policija upala u stan jedne devetogodišnje djevojčice kojoj su, zbog skidanja jedne pjesme, zaplijenili 'Winnie the Pooh' laptop, a puno pažnje izazvao je i prošlogodišnji slučaj iz Češke kada je organizacija za borbu protiv piratstva tražila kaznu od pet milijuna eura za 16-godišnjaka koji je na internetskoj stranici postavljao linkove za skidanje piratskog materijala.

Dok su oni većinom kažnjeni visokim novčanim kaznama, nekoliko je pirata iz IMAGiNE grupe osuđeno na zatvorske kazne. Oni su nove filmove koji su se pojavili u kinima snimali s kamerama i objavljivali na mreži, a nakon što su uhićeni priznali su krivicu za počinjena (ne)djela te su, osim kazne od oko pola milijuna dolara, osuđeni na zatvorske kazne između 23 i 40 mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene