Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaplijenili mu bogatstvo

Uhićenom vlasniku MegaUploada oduzeli luksuz u kojem je živio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Kima Dotcoma, vlasnika web stranice za razmjenu fileova, podignuta je optužnica u kojoj stoji kako je velik dio sadržaja na MegaUploadu, bio piratski materijal koji je njegove žrtve stajao 500 milijuna dolara.

Danas mu se život u izobilju i raskošu, koji je vodio, srušio, nakon što je policija u Aucklandu pretresla njegovu kuću kao dio akcije predvođene SAD-om protiv popularne internetske stranice MegaUpload, piše Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija još vodi istragu Nakon optužbi o krađi u otmjenim trgovinama, zastupnica dala ostavku: "Podbacila sam, žao mi je" Slika nije dostupna Šokirali vozače FOTO Ne, ovo nije fotografirano na Balkanu. Ni u Rusiji...

Internetski tajkun, 37-godišnji Nijemac, koji se prije nego je promijenio ime zvao Kim Schmitz, pojavio se na sudu u Aucklandu sa troje zaposlenika. Njima su tužitelji objavili da su ugasili MegaUpload.

Ta je web stranica bila registrirana u Hong Kongu, i bila je najpopularnija stranica za razmjenu podataka. Korisnicima je omogućavala brzo ‘skidanje’ i razmjenu priloga koji su preveliki da bi ih se slalo putem e-maila, kao što su videa, više fotografija i glazba.

>> Počeo je 'najveći protest u online povijesti'!

Dotcom je uvijek govorio kako je njegova stranica legalan posao te da svoj novac zarađuje od oglašavanja i prodaje korisničkih računa s premium pretplatom. Ali, u optužnici stoji da je većina sadržaja koji se dijelio bio piratski materijal koji je njegove žrtve stajao 500 milijuna dolara, a samo prošle godine Dotcomu donio zaradu od 42 milijuna dolara.

Ranije ovog tjedna, velike web stranice prosvjedovale su 24 sata protiv novog prijedloga zakona protiv piratstva, koji će odgovornost za piratstvo prebaciti na web stranice i internetske provajdere.

Na zahtjev FBI-a, premetačina i pljenidba Dotcomove imovine odvijala se u svim poslovnicama MegaUploada diljem svijeta. Sada mu prijeti izručivanje SAD-u koje bi moglo trajati više od godinu dana.

Policija je u premetačini otkrila mnoge predmete kojima je Dotcom demonstrirao luksuzan život koji vodi, skupocjene umjetnine, kolekcija luksuznih automobila među kojima su bili Maserati Gran Cabrio 2010, Lamborghini 1998, Cadillac i 15 Mercedes Beza na čijim je registracijskim tablicama pisalo: ‘Haker’, ‘Kriv’, ‘Napušen’, ‘Mafia’, 'ZLATO'.

Glazbena i filmska industrija već dugo se žale kako ih stranice za razmjenu datoteka poput MegaUploada stoje milijune dolara. Aamerički tužitelji pokrenuli su istragu jer je neki od navodnih piratskih materijala koji su išli kroz MegaUpload bili su na servisima u Virginiji.

MegaUpload je imao 150 milijuna pretplatnika i 50 milijuna klikova dnevno. Iako na štetu diskografskih kompanija, Dotcom je imao podršku brojnih glazbenika poput Kanye Westa i Black Eyed Peas.

Njemački poduzetnik u svojoj je zemlji 2001. osuđen radi trgovanja povlaštenim informacijama. Novi Zeland prvo mu je odbio zahtjeva za prebivalištem, ali nakon što je kupio 10 milijuna državnih obveznica ta je odluka promijenjena. Također, Aucklandu je prošle godine poklonio jedan milijun dolara za novogodišnji vatromet.

U priloženoj galeriji fotografija možete pogledati luksuzno imanje na Novom Zelandu u kojem je živio Dotcom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene