Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Košta par dolara!

Stiže super-materijal jači od kevlara i karbonskih vlakana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka služba za šume otvorila je pogon vrijedan 1,7 milijuna dolara, u kojem će se proizvoditi novi materijal, koji će u potpunosti moći zamijeniti kevlar i karbonska vlakna.

Radi se o proizvodnji celuloznih nanokristala (CNC), koji će se proizvoditi od drvnih nusprodukata, poput piljevine. Konačni proizvod dobiven obradom u toj tvornici bit će čvršći i jači od kevlara i karbonskih vlakana, uz iste prednosti, kao što je mala težina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za svaku pohvalu Veliki uspjeh hrvatskih učenika: Mladi umovi osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na kemijskoj olimpijadi Slika nije dostupna Opće znanje kroz prozor Divjak o novostima u strukovnim školama: "Umjesto povijesti staklari bi, primjerice, učili povijest staklarstva"

>> Proizveli materijal koji toplinu tijela pretvara u elektricitet

CNC je isto tako proziran materijal, što ga čini dobrom alternativom blindiranom staklu. No, najzanimljivija stvar kod tog novog materijala, jest njegova niska cijena nabave. Za usporedbu, CNC dobiven iz drveta košta više nego deset puta manje od karbonskih vlakana ili kevlara. jedan kilogram trenutno košta 10 dolara, a u masovnoj proizvodnji, ta bi se cijena spustila na doista smiješnih jedan ili dva dolara po kilogramu, prenosi Wired.

Celuloza se inače nalazi u staničnim zidovima biljaka i stanicama bakterija, a čine je dugi lanci molekula glukoze. Biljke te lance formiraju u mreže, koje služe kao strukturalna potpora stanicama. Drvo je, zapravo, mreža tih vlakana, a jedna nit celuloze debljine je 10 mikrona i dužine jednog milimetra.

Drvo, kad se usitni ili smelje, otpušta celulozu, koja slobodno pluta u vodi. nakon sušenja i dodatne razgradnje na nanovlakna, sve se ponovno spaja putem vodika. Jakom kiselinom čisti se višak materijala, a sve što nakon toga ostane jesu upravo celulozni nanokristali. Konkretno govoreći, iz 30 posto bilo koje količine usitnjenog drveta može se pretvoriti u CNC.

No, postoje i neke mane kod tog materijala, posebice vezane za vodu. Ako ga se dovoljno namoči vodom, materijal će nabreknuti na gotovo dvostruki obujam od originalnog, u suhom stanju, a time se narušava i njegova čvrstoća i struktura. Znanstvenici trenutno traže rješenje kako zaštititi potencijalno vrlo upotrebljiv materijal od vode, bilo u obliku zaštitnog laka, boje ili hidrofobne obrade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene