Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upotreba nano tehnologije

Proizveli materijal koji toplinu tijela pretvara u elektricitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor David Carroll sa grupom studenata na sveučilištu Wake Forest proizveo je materijal, nalik na tkaninu, koji pretvara toplinsku energiju u električnu.

Profesor Carroll na ideju za proizvodnju materijala koji bi zadržao toplinsku energiju, koja se inače nepovratno gubi, došao je na prijedlog kćeri kojoj je smetalo kada ostane bez baterije na mobitelu i nema ga gdje napuniti.

Pročitajte i ovo Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina" Cijene maslaca i pšenice Skuplje u sezoni Hrvati 250 grama ove zlatne namirnice plaćaju gotovo kao Europljani kilogram: "Stvarno ne znam što bih rekla na to"

Sa studentima se odlučio istražiti postoji li materijal koji bi uspješno pretvarao toplinu ljudskog tijela u elektircitet. Nakon što nisu mogli naći takav materijal, odlučili su ga sami proizvesti pomoću nano tehnologije.

>> Punjenje jednog mobitela pomoću drugog!

Ovakav materijal može se postaviti na poleđinu mobitela te se pritiskom dlana materijal zagrijava te proizvodi električnu energiju.

'Ovo je savršen način za očuvanje toplinske energije, koja se inače nepovratno gubi, te njeno pretvaranje u elektricitet. I to samo po trošku proizvodnje materijala, koja je jeftina' rekao je Carroll o svom postignuću.

U koje se sve svrhe može koristiti ovaj materijal tek se treba utvrditi. Zna se samo da bi ovo otkriće razveselilo mnoge vlasnike mobilnih uređaja koji su doživjeli kako je to ostati bez baterije na mobitelu u ključnom trenutku bez mogućnosti da ga napune.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene