Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajna naredba

ONI PROMATRAJU: Svaki dan prikupljaju se podaci o milijunima telefonskih poziva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalna agencija za sigurnost trenutačno prikuplja telefonske snimke milijuna korisnika jednog od najvećih telekomunikacijskih providera u SAD-u - Verizona i to pod tajnom odredbom suda koja je izdana u travnju.

Tajni Sud vanjskog obavještajnog nadzora (Foreign Intelligence Surveillance Court, Fisa) 25. travnja izdao je tajnu naredbu za prikupljanje podataka o korisnicima najvećeg teleoperatera u SAD-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

Prema toj naredbi Verzion svaki dan mora NSA-i dostavljati informacije svih telefonskih poziva u svom sustavu, unutar SAD-a te onih koji se provode između korisnika u SAD-u i drugim državama. Glasnogovornik Verizone Ed McFadden nije želio komentirati tu informaciju.

>> 'Ljudi ne mogu ni zamisliti u kojoj ih se mjeri nadzire'

Dokument koji je objavio Guradian prvi put pokazuje da se pod Obaminom administracijom prikupljaju podaci o komunikaciji milijuna stanovnika SAD-a bez obzira na to sumnja li se da su počinili protuzakonito djelo ili ne.

Tajni Sud vanjskog obavještajnog nadzora odobrio je tu mogućnost FBI-u, pri čemu je Vladi dao neograničenu vlast da dobiva podatke Verziona u sljedeća tri mjeseca (do 19. srpnja)
Pod ovom odredbom, Agencija ima pristup brojevima obje strane koje komuniciraju telefonom, kao i podatke o njihovoj lokaciji, dužini trajanja poziva, te vrijeme i trajanje svih poziva. U naredbi nije spominjana odredba o sadržaju razgovora.
Objava ovog podatka vjerojatno će ponovno potaknuti debate u SAD-u o primjerenoj uporabi vladinih špijunski mjera u zemlji.

Podsjetimo, pod Bushevom administracijom, službenici u sigurnosnim agencijama prikupljali su podatke o pozivima, ali ovo je prvi put da značajni i dokumenti koji su 'top-secret' otkrivaju kontinuitet prakse masovnog prikupljanja podataka pod vlasti predsjednika Baracka Obame.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene