Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U padu

Promjena trenda: Piratstvo zamjenjuju legalni servisi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve veći broj legalnih servisa za skidanje i streaming sadržaja utjecao je na smanjenje piratstva.

Organizacije za zaštitu autorskih prava, diskografi i filmaši godinama se bore protiv piratstva na internetu na brojne načine – od pronalaženja i kažnjavanja osoba koje skidaju piratski sadržaj (pri čemu neke kazne iznose stotine tisuća dolara), gašenja najpopularnijih stranica za razmjenu sadržaja poput Megauploada te blokadom pristupa The Pirate Bayju i sličnim servisima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ozbiljne optužbe Uhićen vlasnik Filmovite: Na ilegalno objavljenim filmovima zaradio 600.000 kuna Slika nije dostupna Istražio Dnevnik Nove TV OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete

Znate li je li ono što gledate na internetu legalno ili ne?

Iako takva taktika borbe protiv piratstva nije uvijek previše utjecala na smanjenje piratstva, čini se da su se prošle godine nakon gašenja Megauploada i još nekih stranica za razmjenu sadržaja, ali i uhićenja 'najpoznatijeg svjetskog pirata' Kima Dotcoma stvari polako počele mijenjati.

Tako je još početkom godine istraživanje Initiative for Digital Entertainment Analyticsa otkrilo je da je nakon gašenja Megauploada dio korisnika prestao skidati piratski sadržaj te su se okrenuli legalnim servisima za skidanje i streaming glazbe i videa čija je zarada nakon uhićenja Dotcoma porasla između šest i deset posto.

No, nisu samo gašenja servisa i uhićenja pirata razlog smanjenja piratstva te na Torrent Freaku prenose rezultate jednog istraživanja iz Norveške koje je pokazalo kako je od 2008. godine do danas stopa piratstva u toj zemlji u velikom padu te je uvelike smanjen broj pjesama i filmova koje su korisnici ilegalno skinuli. Prije pet godina u toj zemlji skinuto je skoro 1,2 milijarde pjesama, dok je ta brojka u 2012. pala na 210 milijuna, što iznosi samo 17,5 posto u odnosu na broj skinutih pjesama iz 2008. godine, dok je broj skinutih filmova i televizijskih emisija skoro prepolovljen.

Tijekom tog vremena u Norveškoj su provedene brojne kampanje protiv piratstva (a od nedavno je na snazi i pooštreni zakon namijenjen smanjivanju piratstva), no glavni razlog za ovu promjenu trenda i smanjenje piratstva u ovoj zemlji jest sve veći broj legalnih servisa koji su omogućili brzo i jednostavno pregledavanje i preslušavanje sadržaja koji ih zanima.

Legalni servisi sve popularniji!

'Kada imate dobar i legalan sadržaj, ljudi će ga koristiti', komentirao je smanjenje piratstva bivši profesor na pravnom fakultetu u Oslu Olav Torvund te je dodao da, kada korisnici dobiju mogućnost jednostavnog pristupa sadržaju koji ne košta previše, ilegalno skidanje pjesama i filmova više im nije tako zanimljivo.

Provedeno istraživanje je pokazalo da skoro 50 posto ispitanih koristi jedan od servisa za streaming glazbe (poput Spotifyja), pri čemu veliki dio njih koristi premium verzije servisa. Što se TV emisija tiče, vrhunac piratstva bio je početkom 2011. godine, a nakon što su Norvežanima postali dostupni legalni servisi, stopa piratstva smanjena je za više od 70 posto te se očekuje i da će se, nakon što je krajem prošle godine u Norvešku stigao popularni servis Netflix, dodatno smanjiti broj korisnika koji skidaju piratske filmove.

Iako je sigurno da se piratstvo nikad neće u potpunosti iskorijeniti, ovi su primjeri pokazali da, ako se korisnicima omogući legalan pristup kvalitetnom sadržaju koji će im jednostavno i brzo biti dostupan, veliki dio njih spreman je platiti taj sadržaj.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene