Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena trenda

Legalni servisi sve popularniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gašenja Megauploada, dio korisnika prestao je sa skidanjem piratskog sadržaja te su počeli koristiti legalne servise za kupovinu i iznajmljivanje filmova.

Gašenje Megauploada i uhićenje osnivača ovog servisa Kima Dotcoma početkom prošle godine jedan je od najvećih udara na pirate posljednjih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova taktika Policija u lovu na pirate: Stavljaju oglase na piratske stranice! Slika nije dostupna Skrivao se Tražen od 2012.: Uhićen jedan od osnivača Pirate Baya

Iako se nakon gašenja Megauploada dio korisnika okrenuo drugim stranicama za razmjenu piratskog sadržaja, posljednje istraživanje Initiative for Digital Entertainment Analyticsa koje je provedeno u 12 zemalja pokazalo je da je nakon gašenja Dotcomovog servisa porasla zarada od (legalne) prodaje i iznajmljivanja filmova.

Udar na pirate: Surfat će internetom dial-up brzinama!

Autori ovog istraživanja procjenjuju da je ta zarada između šest i deset posto veća nego što bi bila da je Megaupload još dostupan korisnicima, a prodaja i iznajmljivanje filmova ponajviše su porasli u zemljama poput Španjolske, Francuske i Belgije u kojima je Megaupload bio najpopularniji te je dio korisnika sadržaj koji su do tada skidali putem ovog servisa, počeo kupovati i iznajmljivati s legalnih servisa.

I filmski studiji krivi

Na The Vergeu kažu kako ovo istraživanje pokazuje da su legalne alternative piratskim stranicama poput servisa za streaming i kupovanje filmova dio rješenja u borbi protiv piratstva, a jedan od autora ovog istraživanja Michael D. Smith istaknuo je kako su i filmski studiji, s odgodama dostupnosti filmova (koji nekad nisu dostupni putem legalnih servisa, nego samo putem torrenta i piratskih stranica), sami dijelom krivi za piratstvo i ilegalno skidanje filmova s interneta.

Organizacije za zaštitu autorskih prava vjeruju da je jedno od rješenja u borbi protiv piratstva tzv. 'six strike' sustav koji je nedavno pokrenut u SAD-u gdje se nadgleda skidanje piratskog sadržaja.

Teška godina za pirate: Gašenje servisa i nadzor skidanja sadržaja!

Korisnike koje se uhvati u skidanju piratskih filmova i glazbe kontaktirat će pružatelji internetskih usluga koji im mogu poslati do šest upozorenja – prvo će ih upozoriti da su uhvaćeni u skidanju ilegalnog sadržaja te će ih upozoriti da to više ne rade i uputiti na stranice na kojima mogu saznati više informacija o zaštiti autorskih prava, a ako nastave sa skidanjem prijete im i kazne poput smanjenja brzine pristupa internetu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene