Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasan prijedlog zakona

Policija dobiva 'dozvolu za hakiranje'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemci žele policiji dati veće ovlasti za borbu protiv cyber kriminala te pripremaju zakon koji će im omogućiti hakiranje računala, instaliranje špijunskog softvera i uništavanje datoteka

Već neko vrijeme FBI u SAD-u lobira za zakon koji bi im omogućio jednostavno praćenje korisnika Facebooka, Gmaila, Skypea i drugih online servisa kojima se služe milijuni korisnika.

Pročitajte i ovo Ana Knežević Što se dogodilo? Boja u spreju i čudne poruke otkrivaju detalje nestanka Ane Knežević, ali ključno pitanje ostaje neodgovoreno: "Možeš li mi ovo prevesti?" Policija, ubojstvo kod bolnice - 5 tijelo je bilo uz Savu Detalji strašnog ubojstva na savskom nasipu: Ubojica i žrtva bili su u vezi

Na taj bi način mogli brzo, učinkovito i bez traženja sudskih naloga pratiti kriminalce i teroriste, no naravno da postoji velika mogućnost da se time naruši privatnost svih ostalih korisnika jer bi mogli pratiti njihovu privatnu komunikaciju.

Najveći prioritet FBI-a u ovoj godini: Nadzor Gmaila i Skypea!

Osim Amerikanaca, novim se pravilima u online svijetu pokušava prilagoditi i nizozemska policija te su vladajući u toj zemlji najavili da će u budućnosti policiji dati puno veća prava u borbi protiv cyber kriminala.

Novi zakon tako bi policiji trebao omogućiti hakiranje računala, instaliranje špijunskog softvera, čitanje privatnih mailova te uništavanje datoteka s računala, a na BBC-u prenose kako će im u nekim situacijama biti dozvoljeno hakiranje servera u inozemstvu. Ovakav zakon prvenstveno je namijenjen borbi protiv dječje pornografije i terorizma, a kažnjavat će se i objavljivanje ukradenih podataka.

Prema trenutnom prijedlogu zakona, zločinom će se smatrati i ako osumnjičeni na zahtjev policije odbiju otvoriti šifrirane datoteke na svojim računalima, a njime se želi stati na kraj i DDoS napadima kakvi se koriste za rušenje internetskih stranica.

Nizozemski parlament o ovom će zakonu glasati do kraja ove godine, a neke organizacije koje se zalažu za slobodu interneta smatraju ga prijetnjom za privatnost internetskih korisnika.

Povratak CISPA-e: Početak kraja privatnosti na internetu?

'Važno je da se vlada želi boriti protiv cyber kriminala, ali ovaj je prijedlog zakona užurban, nepotreban i stvara nove sigurnosne rizike za korisnike', komentirala je ovu situaciju Simone Halink iz organizacije Bits of Freedom.

Inače, za najveći cyber napad u povijesti interneta koji je pokrenut u ožujku ove godine osumnjičen je baš jedan Nizozemac – Sven Olaf Kamphuis koji je nedavno uhićen u Španjolskoj, a uskoro ga očekuje suđenje u Nizozemskoj. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene