Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzni prijedlog zakona

Povratak CISPA-e: Početak kraja privatnosti na internetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom Kongresa u SAD-u ponovno je izglasao CISPA-u koja po mnogima označava početak kraja privatnosti na internetu

Početkom prošle godine ulice brojnih svjetskih gradova bile su prepune prosvjednika koji su političkim elitama i korporacijama poručile da ne žele nikakve zakone s kojima će gušiti njihovu privatnost u svrhu borbe protiv cyber terorizma ili piratstva. Tadašnji je pritisak uspio te su s vremenom prijedlozi zakona poput SOPA-e, CISPA-e i ACTA-e odbačeni, no sada je jasno da je, barem kada je CISPA u pitanju, odbacivanje njegova izglasavanja bilo samo privremeno te je jučer Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ovaj prijedlog zakona kojeg još mora potvrditi Senat i potpisati Barack Obama da bi CISPA i službeno postala zakonom.

Pročitajte i ovo Barack i Michelle Obama nesreća na jezeru Utopio se osobni kuhar Baracka Obame: "Bio je voljeni član naše obitelji" Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik

SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Kako prenose na Huffington Postu, CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) je zakon za zaštitu od cyber terorizma i drugih oblika cyber napada, no ona će omogućiti privatnim kompanijama da s drugim korporacijama i američkom vladom dijeli osobne podatke svojih korisnika – čak i u slučajevima u kojima su se te kompanije ugovorom obvezale da to neće raditi.

Dakle, CISPA bi bila iznad svih ostalih zakona te bi kompanije koje su se ugovorom obvezale da neće dijeliti privatne podatke svojih korisnika (poput npr. e-mailova i drugih privatnih informacija), biti oslobođene odgovornosti i potencijalnih civilnih tužbi zbog kršenja tih ugovora.

Zanimljivo je da je jedan delegat Kongresa kao jedan od argumenata zbog kojih bi trebali izglasati CISPA-u spomenuo i nedavni teroristički napad u Bostonu Mike McCaul rekao je kako su u tom napadu upotrebljene prave bombe, a kada je u pitanju cyber prostor to su digitalne bombe i upravo zbog toga 'ovaj zakon treba donijeti po hitnom postupku'.

McCaul je dodao da, kada digitalne bombe napadnu SAD, to će biti krivnja Kongresa koji nije na vrijeme izglasao ovaj zakon s kojim bi trebali spriječiti cyber napade na američku infrastrukturu i institucije.

Kao i prošle godine, organizacije za zaštitu privatnosti smatraju ovaj zakon napadom na privatnost korisnika jer će njegovim donošenjem privatne korporacije i vlada imati pristup svim osobnim i privatnim podacima korisnika koje će moći međusobno razmjenjivati.

CISPA je katastrofa za privatnost internetskih korisnika!

Organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF) tražila je da se u ovaj zakon ubaci i amandman prema kojem će privatne kompanije s korisnicima moći sastavljati pravno primjenjive ugovore o privatnosti, no u Predstavničkom domu uopće nisu glasali o njihovom amandmanu.

Ako na kraju Senat prihvati ovaj zakon u trenutnom obliku, potpisivanje ovakvih ugovora o privatnosti i zaštiti podataka između kompanija i korisnika neće imati previše smisla jer, ako kompanija prekrši taj ugovor, neće biti nikakvih sankcija, a za nadzor i dijeljenje tih (privatnih) podataka neće biti potreban sudski nalog.

Novinar The Guardana cijelu situaciju oko CISPA-a sveo je na rečenicu: 'Cyber sigurnost je veliki problem, ali CISPA pokušava riješiti taj problem napadom na slobodu interneta' te je dodao da će protiv ovog zakona biti svi oni kojima je stalno do njihove privatnosti u digitalnom svijetu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene