Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modularni telefoni

Ovo je Googleov telefon budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Google prodao Motorolu, zadržali su diviziju ove kompanije koja radi na razvoju modularnih pametnih telefona čiji dolazak na tržište možemo očekivati već početkom sljedeće godine

Google je prošlog mjeseca prodao Motorolu Mobility Lenovu, ali ova je kompanija ipak zadržala određene divizije Motorole, uključujući i Advanced Technology and Projects Group (ATAP) poznatu po razvoju modularnih telefona u okviru projekta Ara. Ovaj je projekt najavljen još u listopadu prošle godine i njegov je konačni cilj omogućiti korisnicima sastavljanje vlastitih pametnih telefona, odnosno omogućiti im da sami odaberu komponente – Google bi prodavao okvir telefona s ekranom, dok bi sve ostale komponente (module) korisnici sami odabirali, ovisno o njihovim potrebama i količini novca koje su spremni potrošiti na smartphone.

Stiže mobilna REVOLUCIJA: Doznajte kakva!

Tako bi korisnici kojima nije toliko važna kamera mogli kupiti modul sa slabom i jeftinom kamerom, a veću količinu novca uložiti u jaču bateriju ili više memorije. Ako naknadno požele bolju kameru, neće biti potrebno kupovati cijeli telefon, već samo novi modul za kameru kojeg će sami jednostavno zamijeniti.

Voditelj ovog projekta Paul Eremenko rekao je kako je Googlev cilj napraviti okvir za smartphone čija cijena iznosi 50 dolara te brojne komponente u obliku modula koje će korisnici odvojeno kupovati i sami mijenjati. Također, Google bi mogao razviti tzv. mobilne kioske na kojima će korisnici moći napraviti vlastite telefone uz pomoć virtualnog asistenta koji će analizirati njihove objave na društvenim mrežama i na temelju njih predlagati module koji će im najviše odgovarati.

Npr. ako korisnici na društvenim mrežama objavljuju fotografije lošije kvalitete, onda će im virtualni asistent ponuditi modul s iznimno kvalitetnom kamerom i slično. Na razvoju ovog projekta Google surađuje s NK Labsom, ali i kompanijom 3D Systems koja razvija napredne 3D printere putem kojih bi se trebali izrađivati okviri za ovakve modularne telefone.

Može li ovaj telefon ugroziti Samsung i Apple?

'Ako se projekt pokaže uspješnim, ovo bi mogao postati jedan od važnih trenutaka za budućnost 3D printanja', prenijeli su na Digital Trendsu izjavu šefa 3D Systemsa Avija Reichentala.

U Googleu vjeruju da modularni pametni telefoni nisu dio neke daleke budućnosti, već Eremenko napominje kako se ovaj projekt razvija velikom brzinom te inženjeri već dovršavaju prvi prototip koji bi mogao biti gotov kroz nekoliko tjedana, dok prodaju ovakvih telefona na tržištu očekuje već tijekom prvog kvartala sljedeće godine.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene