Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upravljanje glasom

Može li ovaj telefon ugroziti Samsung i Apple?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je napokon predstavio toliko najavljivani Moto X smartphone s kojim žele ugroziti dominaciju Galaxyja i iPhonea.

Još prošle godine internetom su se počele širiti glasine kako Google radi na naprednom modelu pametnog telefona koji bi trebao direktno konkurirati najjačim uređajima na tržištu poput iPhonea i Samsungovih Galaxyja.

Glasine su govorile kako možemo očekivati snažan hardver, odličnu kameru i brojne softverske inovacije kakve još nitko nije predstavio na tržištu te su iz samog Google najavili kako će ovo biti prvi telefon kojeg će sami korisnici moći dizajnirati.

Može li Google riješiti jedan od najvećih problema pametnih telefona?

Google je ovaj telefon jučer i službeno predstavio te bi Moto X mogao privući veliki broj korisnika, ali usprkos zanimljivim novitetima i predstavljenim opcijama, njihov smartphone ipak ne donosi neke revolucionarne promjene koje su se ranije spominjale.

Ekipa iz Googlea i Motorole kaže kako su dugo proučavali idealnu veličinu ekrana koja će odgovarati korisnicima te su se odlučili za ekran dijagonale 4,7 inča – koji je veći od iPhoneovih 4 inča, ali i manji od 5 inča koliko imaju telefoni poput Galaxyja S4 ili Sonyjevog modela Xperia Z, dok rezolucija iznosi 1280x720 piksela.

Moto X radi na dvojezgrenom 1,7GHz procesoru, ima Adreno 320 grafiku, 16, odnosno 32GB prostora za pohranu podataka te kameru rezolucije 10MP. Ostale opcije uključuju podršku za NFC, Bluetooth 4.0, USB 2.0 priključak, bateriju kapaciteta 2,200mAh koja bi trebala biti izdržljivija u odnosu na konkurentske telefone, dok je operativni sustav Android 4.2.2 Jelly Bean.

Google je pokrenuo internetsku stranicu MotoMaker na kojoj će korisnici prije kupovine moći personalizirati svoj telefon pa će tako moći odabrati jednu od 18 ponuđenih boja stražnjeg dijela kućišta, boju prednjeg dijela kućišta te boju oko okvira kamera. Među zanimljivim novitetima koje ovaj telefon donosi jest i način upravljanja sličan onom na Googleovim naočalama – Moto X će prepoznavati glas svog vlasnika koji, za aktiviranje glasovnog pomoćnika prvo treba reći: 'Ok Google, now', a nakon toga treba samo izgovoriti koga želi nazvati, koju poruku poslati, aktivirati glazbeni player i slično.

Google testira novi način upravljanja telefonima

Zanimljiv je i način na koji se pokreće kamera na ovom telefonu – umjesto da ga korisnik uključi pa klikne na posebnu aplikaciju za kameru, Moto X dovoljno je dva puta protresti kako bi se aktivirala kamera.

Novinari ZDneta kažu da se, osim ovih opcija, Moto X ne razlikuje previše od konkurentskih uređaja iste cijene te će u SAD-u ovaj telefon koštati 199 dolara uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora s mobilnim operaterima.

U Googleu vjeruju u veliki prodajni uspjeh Moto X telefona te će, kako su ranije objavili neki mediji, potrošiti čak pola milijarde dolara na njegovo oglašavanje, a kolika će biti potražnja za ovim uređajem saznat ćemo krajem kolovoza i početkom rujna kada se on pojavi na tržištu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene