Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet puta veća

Otkrivena super Zemlja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvijezda klase crvenog patuljka, za koju se već zna da se oko nje vrti hladan plinoviti div nalik Jupiteru, ima i jedan planet u svojoj "zelenoj zoni", odnosno zoni pogodnoj za razvoj života. Taj planet je pet puta veći od Zemlje i nalazi se na samo 16 svjetlosnih godina od nas.

Novootkriveni egzoplanet nazvan je Gliese 832c, po matičnoj zvijezdi, a astronomi pretpostavljaju kako bi mogao imati temperature na površini slične onima na Zemlji, no da bi mogao imati i ekstremne promjene godišnjih doba, ako ima atmosferu sličnu Zemljinoj.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Spektakularna fotka VIDEO Planet lutalica snimljen u orbiti oko 'Sauronovog oka'

"Ako taj planet ima atmosferu sličnu Zemljinoj moguće je da na njemu ima i života, iako bi promjene godišnjih doba bile ekstremne", ističe profesor Chris Tinney, astronom sa Sveučilišta New South Wales i koautor članka o otkriću tog egzoplaneta, koji je prihvaćen za objavu u znanstvenom časopisu Astrophysical Letters, prenosi Sci-News.

Šokantna tvrdnja: 'Nove naseljive planete uništit će čovječanstvo!'

Zvijezda Gliese 832, koja je poznata i kao HD 204961 te LHS 3685, nalazi se u sazvježđu Grus, oko 16 svjetlosnih godina udaljenom od Zemlje. Ima upola manju masu i radijus od našeg Sunca.

Indeks sličnosti Gliese 832c egzoplaneta sa Zemljom je 0.81, što je usporedivo s egzoplanetima Gliese 667Cc, čiji je indeks 0.84 te Kepler-62e, čiji je indeks 0,83. Dakle novootkriveni egzoplanet je treći najveći potencijalni kandidat za novu Zemlju, ali koji ima jednu bitnu prednost pred konkurencijom, a ta je da je najbliži Zemlji.

"S vanjskim divovskim planetom i unutrašnjim potencijalno kamenim planetom, taj planetarni sustav može se promatrati kao minijaturna verzija našeg Sunčevog sustava", istaknuo je Tinney.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene