Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koncept 'Veliki filter'

Šokantna tvrdnja: 'Nove naseljive planete uništit će čovječanstvo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrew Snyder-Beattie sa Instituta za proučavanje budućnosti čovječanstva, osvrnuo se na otkriće planeta Kepler, sličnog Zemlji, ustvrdivši da bi naseljive planete mogle istrijebiti čovječanstvo.

Nakon što je NASA objavila otkriće planeta Kepler-186f, koji je 492 svjetlosne godine udaljen od Zemlje i koji je gotovo iste veličine poput Zemlje, mnogi imaju svoje mišljenje o njemu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaljena 42 svjetlosne godine Pretražujući svemir naišli na 'novu Zemlju'? Slika nije dostupna Uspjeh znanstvenika FOTO: Prvi put sa Zemlje snimljen egzoplanet

Planet Kepler -186f orbitira u zoni u kojoj je moguće postojanje tekuće vode, pa samim tim i života. Teorija Andrewa Snydera-Beattie s Instituta za proučavanje budućnosti čovječanstva i predavača na Oxfordu, počiva na konceptu 'Velikog filtera', a objavio ju je u članku na portalu The Conversation.

'Veliki filter' pokušao je odgovoriti na pitanje zašto još uvijek nismo pronašli izvanzemaljce. Prema konceptu 'Velikog filtera' vjerojatno postoji neka barijera koja inteligentne vrste sprječava u tome da dožive eksploziju kolonizacije i koloniziraju druge planete u svom sustavu. Ta barijera mogla bi biti samouništenje. Zaključak koncepta je - što je evolucija života lakša i vjerojatnija, vjerojatnost za naš opstanak u budućnosti je manja.

Andrew Snyder-Beattie navodi da odsutnost izvanzemaljskih civilizacija ukazuje na to da je inteligentni život ili izuzetno rijetka pojava ili ima tendenciju da izumre.

NASA objavila veliko otkriće

Zagovornici hipoteze da je razlog nedostatka drugih civilizacija manjak planeta poput Zemlje, tvrde da evolucija složenog života zahtjeva poveći broj savršenih uvjeta i okolnosti. 'Veliki filter' sprječava pojavu međuzvjezdanih civilizacija, ali se ne zna leži li 'Veliki filter' u prošlosti čovječanstva ili nas čeka u budućnosti.

Svako novo otkriće planete koja ima Zemljine karakteristike ukazuje na to da je skoro nemoguć nedostatak života na svakoj od njih. S obzirom na to, mora da Veliki filter vreba na putu ovakvih planeta k procvatu civilizacije.

'Nadajmo se da je Kepler-186f jalov'

Ipak, za Kepler-186f još uvijek postoji mogućnost da se inteligentni život ne razvije. Možda je atmosfera pretanka da bi spriječila smrzavanje. Ako ovaj neprijateljski uvjet za razvoj nove civilizacije postoji, to bi trebalo biti slavlje za čovječanstvo, kako navodi Snyder-Beattie u svom članku.

Ukoliko se Kepler-186f 'udružio' s inteligentnim životom, to bi bila loša vijest za čovječanstvo jer bi pomaknula poziciju 'Velikog filtera' u tehnološke faze civilizacijskog razvoja. Ovo bi impliciralo da katastrofa čeka nas i naše izvanzemaljske suputnike na tom planetu.

U slučaju Keplera-186f, još uvijek imamo mnogo razloga vjerovati da se ondje ne može razviti inteligentni život. Atmosfera bi mogla biti pretanka da bi spriječila smrzavanje. Otkriće takvih uvjeta trebao bi biti razlog za slavlje, tvrdi Snyder-Beattie u svom članku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene