Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularna fotka

VIDEO Planet lutalica snimljen u orbiti oko 'Sauronovog oka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još 2008. godine znanstvenici su u disku prašine oko mlade zvijezde uočili neobično nebesko tijelo, za koje tada nisu znali što je. Sada je potvrđeno kako se zapravo radi o planetu lutalici.

Iako isprva nisu bili sigurni u to, astronomi su uspjeli utvrditi kako oko zvijezde Fomalhaut, koja je od Zemlje udaljena 25 svjetlosnih godina, zapravo postoji planet u orbiti. Otkriće je snimljeno uz pomoć veterana svih svemirskih teleskopa - Hubblea.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Pet puta veća Otkrivena super Zemlja!

>> Otkriven još jedan kandidat za novu Zemlju!

Sama fotografija je spektakularna i prikazuje ogroman disk materijala oko navedene zvijezde, koji na istoj fotografiji podsjeća na Sauronovo oko (zli entitet iz popularne trilogije Gospodar prstenova). Bila je to i jedna od prvih izravnih fotografija egzosolarnog planeta, a Hubble je taj egzoplanet prvi put uočio još 2004. godine.

Kako se 2007. godine originalni instrument koji je snimio egzoplanet Fomalhaut b pokvario na Hubbleu, astronomi ga više nisu mogli pratiti, sve do 2010. godine, kad ga je uočio drugi instrument na Hubbleu, prenosi Wired. Te godine, Hubble je snimio Fomalhaut izvan diska zvijezde te su zaključili kako se nalazi u orbiti oko zvijezde.

Potkraj prošle godine, i nekoliko drugih teleskopa uspjelo je snimiti Fomalhaut b pa su astronomi pomoću svih tih podataka izračunali putanje nekoliko mogućih orbita tog egzoplaneta oko zvijezde, a sve podsjećaju više na kretanje nekog asteroida nego planetarnog tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene