Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spontan, duhovit i profesionalan

'Novo lice u eri nakon Jobsa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi mediji smatraju da je, osim novog izgleda mobilnog operativnog sustava za iPhone, najviše pažnje na Appleovoj konferenciji privukao Craig Federighi

Nakon smrti Stevea Jobsa, glavno mjesto u Appleu preuzeo je Tim Cook kojeg je sam Jobs imenovao izvršnim direktorom u kolovozu 2011. godine kada se, zbog bolesti, povukao sa svoje dotadašnje pozicije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi problemi za Apple Norvežani protiv Applea: Zabranili im fotografiranje Osla! Slika nije dostupna Google i Apple Suradnja umjesto tužbi: Popravljaju se odnosi velikih rivala

Iako ga svi hvale kao čovjeka 'koji zna što hoće' i koji ima dovoljno znanja i sposobnosti upravljati ovom kompanijom koja je jedno vrijeme bila najvrjednija kompanija na svijetu, Tim Cook nema karizmu s kojom je zračio Jobs te su neki zaposlenici Applea čak rekli da je njegov najveći problem što je 'predobar'. Osim Cooka, vjerojatno najpoznatija osoba u Appleu danas je Jony Ive, glavni dizajner koji je zaslužan za dizajn Appleovih računala, iPoda, iPhonea i iPada, široj je javnosti poznat i Philip Schiller, a ranije se na konferencijama često pojavljivao i Scott Forstall.

'NAJVEĆA PROMJENA od predstavljanja iPhonea'!

Forstall je bio zadužen za razvoj softvera za iPhone i iPad, a iako je svoj posao obavljao odlično (osim u nekim slučajevima poput debakla s Appleovim kartama), zbog teške naravi nije bio previše omiljen u kompaniji te je krajem prošle godine napustio Apple, a na njegovo mjesto došao je Craig Federighi.

Na Appleovoj WWDC konferenciji najviše vremena na pozornici proveo je upravo Federighi koji je predstavio najzanimljivije opcije novih operativnih sustava – Mavericks za Mac računala i iOS 7 za iPhone i iPad. Nakon ove konferencije puno se pričalo o novom dizajnu Appleovog mobilnog operativnog sustava, ali brojni su mediji prenijeli kako ovu konferenciju nije obilježio Tim Cook, Mac Pro pa niti toliko spominjani redizajn iOS-a, već je glavna zvijezda bio – Craig Federighi.

Tijekom izlaganja, Federighi je cijelo vrijeme suvremeno vladao binom, strastveno je govorio o svim novitetima koje je Apple pripremio u novim verzijama operativnih sustava te je, za razliku od npr. Tima Cooka, bio potpuno opušten i spontan, često i duhovit čime je oduševio sve koji su WWDC pratili uživo u San Franciscu ili su gledali prijenos na računalima.

'Federighi možda Appleu donese upravo ono što ova kompanija treba u razdoblju nakon Stevea Jobsa – novo lice kompanije', komentirali su njegov nastup na Mashableu, a zanimljivo je da, iako nije previše poznat u javnosti i izvan kruga Appleovih zaposlenika i novinara koji prate ovu kompaniju, Craig Federighi je u Apple stigao još 1996. godine.

Njegove veze sa Steveom Jobsom još su duže te je on još početkom 90.-ih počeo raditi u Jobsovoj kompaniji Next, zajedno s Forstallom. Nakon što je Apple preuzeo Next, Forstall i Federighi postali su zaposlenici Applea, no Federighi je 1999. prešao u kompaniju Ariba gdje je na kraju postao izvršni tehnološki direktor, a 2009. godine ponovno se vraća u Apple u kojem je preuzeo kontrolu na divizijom koja razvija softver za Macove.

'Čovjek koji točno zna što radi': Upoznajte svijet nasljednika Stevea Jobsa

Nakon odlaska Forstalla njegova je uloga dodatno povećana te on sad vodi tim koji razvija i Appleov mobilni softver – Jony Ive zadužen je za dizajn i izgled iOS-a, dok je Federighi zadužen za implementaciju tog dizajna na iOS i Mac OS X. Kolege Federighija opisuju kao radoholičara koji često izbjegava društvene događaje uz obrazloženje da nema vremena za takve stvari jer radi, a poznat je i po brzom odgovaranju na mailove zaposlenika.

On nosi i najveće pohvale što je iOS 7 dovršen na vrijeme i što je bio spreman za ovotjednu prezentaciju jer je, prema nekim ranijim informacijama, Apple kasnio s razvojem ovog OS-a, no Federighi je na vrijeme uspio povezati timove koji razvijaju softver za Macove i mobilne uređaje te su oni ipak uspjeli dovršiti ove proizvode na vrijeme.

Također, uspio je na najbolji mogući način – spontano, opušteno, ali i potpuno profesionalno predstaviti ovaj softver programerima i investitorima koji također imaju samo pohvale za njegovu prezentaciju te možemo očekivati da će Federighi biti jedna od najvažnijih osoba i na budućim Appleovim konferencijama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene