Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za fotografiranje glavnog grada Norveške za potrebe razvoja 3D karata potrebna je posebna dozvola vlade, no Norvežani su nakon slučaja Andersa Breivika i masakra kojeg je počinio prije dvije godine postrožili sigurnosne mjere.


Apple se zbog svojih karata s kojima je ova kompanija na iOS uređajima zamijenila Googleove karte više puta našao na udaru kritika razočaranih korisnika koji su bili nezadovoljni njihovom kvalitetom, netočnim podacima i lošim prikazom fotografija. Zbog netočnih podataka koje su Appleove karte prikazivale u Australiji čak je i tamošnja policija korisnicima preporučila da ne koriste Apple Maps, a debakl s kartama na kraju rezultirao isprikom Tima Cooka svim korisnicima njihovih telefona i tableta te otkazom Scottu Forstallu.

Policija upozorava: Ne koristite Appleove karte!

Vezani članci Ilustracija Ne piški prema Rusiji! Na granici postavljena obavijest turistima i nepristojnima Norveška policija (Foto: AFP) Pucnjava u džamiji u Norveškoj: "Napadač je imao ksenofobna stajališta, želio je širiti teror"

Apple je s vremenom ispravio brojne probleme na koje su se korisnici tužili te su popravili kvalitetu svojih karata, ali sada su naišli na nove i neočekivane probleme prilikom razvoja detaljne 3D mape norveškog glavnog grada Osla jer im je vlada te zemlje zabranila snimanje zračnih fotografija iznad Osla.

Za fotografiranje glavnog grada Norveške za potrebe razvoja 3D karata potrebna je posebna dozvola vlade, no Norvežani su nakon slučaja Andersa Breivika i masakra kojeg je počinio prije dvije godine postrožili sigurnosne mjere i ne žele da svatko ima pristup detaljnim 3D kartama zgrada kojima se vlada i vojska služe.

Henning Carr Ekroll, novinar norveškog Afterpostena rekao je za BBC kako norveška vlada ne može ništa napraviti kada su u pitanju satelitske fotografije glavnog grada, no za snimanje iz zrakoplova koje omogućuje stvaranje vrlo preciznih 3D fotografija ipak je potrebna dozvola – tu su dozvolu dobile neke norveške kompanije (koje vlada može lakše kontrolirati) poput stranice za navigaciju Gule Sider, ali na toj stranici ipak nije dostupan sav sadržaj i ne mogu se pronaći fotografije svih dijelova Osla.

Evo kako će nas Apple 'špijunirati': Unajmili avione i vojnu opremu!

U ovaj se slučaj uključilo i američko veleposlanstvo u Norveškoj koje je kontaktiralo gradonačelnika Osla Fabiana Stanga te su zatražili od njega pomoć napominjući kako je Apple dobio dozvolu za fotografiranje svih metropola u zapadnim zemljama pa nema razloga da tu dozvolu ne dobije i za Oslo.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook