'Osjećamo se prevarenim, prodali ste se Facebooku' – reakcije su ljubitelja Oculusa na prodaju kompanije Zuckerbergu


Facebook nastavlja s velikim akvizicijama – nakon što su nedavno platili nevjerojatnih 19 milijardi dolara za WhatsApp, ova kompanija sada je potrošila 'samo' dvije milijarde dolara na preuzimanje Oculus VR-a, kompanije najpoznatije po svojim naočalama za virtualnu stvarnost Oculus Rift. Na SF Gateu kažu kako je Oculus donio velike novitete na ovo tržište, jer su prijašnje naočale za virtualnu stvarnost bile prilično limitirane te se, gledajući kroz njih, ljudima činilo da 'sjede u tamnoj sobi i gledaju TV koji se nalazi metar-dva ispred njih'.

ŠOK U TECH SVIJETU: Facebook kupuje WhatsApp za 19 milijardi dolara!

Vezani članci Slika nije dostupna Strah u Oculusu: Kupio ih Facebook pa sad dobivaju prijetnje smrću! Slika nije dostupna ŠOK U TECH SVIJETU: Facebook kupuje WhatsApp za 19 milijardi dolara!

Oculus Rift korisnike stavlja 'unutar ekrana' uz iznimno veliko polje vidljivosti tako da omogućava istraživanje cjelokupnog područja virtualnog okoliša, što bi naročito moglo biti zanimljivo u video igrama. Na Bussines Insideru kažu kako je gotovo nemoguće opisati ovaj uređaj koji korisnicima daje osjećaj kao su 'potpuno uronjeni' u virtualno okruženje te ga se mora isprobati da bi shvatili o kakvom je uređaju riječ.

Prilikom najave ove akvizicije, iz Facebooka su objavili kako namjeravaju koristiti Oculusov hardver za brojna druga iskustva pored video igara. Mark Zuckerberg vjeruje kako je virtualna stvarnost sljedeća velika računalna platforma nakon mobilnih uređaja poput pametnih telefona i tableta, a treba podsjetiti i da je šef Facebooka nedavno uložio milijune i u kompaniju koja razvija umjetnu inteligenciju i čiji je cilj napraviti računala koja će moći razmišljati kao i ljudi.

Zuckerberg kaže kako je ova akvizicija samo dio dugoročnog ulaganja u budućnost računarstva te je dodao kako će osobe koje će u budućnosti kontrolirati glavne računalne platforme moći oblikovati cjelokupnu tehnološku industriju – s obzirom na sve dosadašnje akvizicije, jasno je da upravo šef Facebooka sebe vidi kao jednu od osoba koja žele upravljati tehnološkom industrijom u budućnosti.

Inače, Oculus je svoje naočale predstavio kao projekt na Kickstarteru na kojem su tijekom 2012. godine prikupili 2,4 milijuna dolara, da bi nakon toga fondovi u kompaniju uložili 75 milijuna dolara.

Računala budućnosti pokretat će softver koji će 'razmišljati kao i ljudi'

Dok su u Oculusu itekako zadovoljni s ovom prodajom, prvi fanovi kompanije i osobe koje su uložile novac na Kickstarteru iznimno su razočarani ovim potezom. 'Nažalost, podržavao sam ovu kompaniju', 'Osjećam se prevarenim', 'Hvala što si nas prodao Palmeru. Nisi mogao odabrati goru kompaniju', samo su neki od komentara razočaranih korisnika koji su vjerovali kako su Oculusove naočale budućnost video igara, no kako je sada ova kompanija vlasništvo Zuckerberga, više im ne vjeruju te su mnogi požalili što su svoj novac uopće uložili u Oculus i njihov projekt.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook