Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hekeri, špijuni, cyber kriminalci...

STIGLO UPOZORENJE: Špijuniraju nas preko besplatnih aplikacija na mobitelima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada skidaju aplikaciju, pisana upozorenja da će podaci biti proslijeđeni trećoj strani, a koja se nalaze među podugačkim uvjetima korištenja, pročita jako malo osoba.

Milijuni ljudi špijunirani su preko besplatnih aplikacija koje su instalirali na svojim mobitelima, upozoravaju stručnjaci za sigurnost.

Osobito se to odnosi na aplikacije za svjetlo koje mogu tajno snimiti najosjetljivije osobne podatke kao što su lokacija telefona, detalji o vlasniku i njegovim kontaktima pa čak i sadržaj SMS-ova, piše Daily Mail.

Podaci se potom šalju tvrtkama za istraživanje tržišta i oglašavanje koje prate navike potrošača, pojašnjavaju stručnjaci.

No, postoje sumnje da su kriminalci, hakeri i kradljivci identiteta razvili svoje aplikacije kako bi prikupljali podatke o bankovnim računima.

Najpopularnije aplikacije za svjetlo skinute su desetke milijuna puta. Nije trebalo dugo da korisnici shvate da mnoge aplikacije imaju daleko veće mogućnosti onog zbog čega ih oni trebaju, navode u američkoj tvrtki za sigurnost SnoopWall čiji je osnivač Gary Miliefsky bio savjetnik za sigurnost američke vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kroz aplikaciju sky Veliki uspjeh policije u BiH: Ušli u trag tisućama kriminalaca - "To im neće biti oprošteno" Razbijena narko skupina u Zagrebu - 3 Rat narko bandi Policija razbila narko skupinu u Zagrebu: Svi uhićeni dovedeni pred tužitelja

Slovenki u Zagrebu ukrali iPhone 6 te slomili dva prsta!

Kada skidaju aplikaciju, pisana upozorenja da će podaci biti proslijeđeni trećoj strani, a koja se nalaze među podugačkim uvjetima korištenja, pročita jako malo osoba.

'Postajemo žrtve mnogih aplikacija koje rade mnogo više od onoga zbog čega ih mi trebamo. Otvorili smo Pandorinu kutiju 'online predatora', kriminalaca i špijuna',kaže Miliefsky.

Prijetnja se ne odnosi i na svjetiljke koje su ugrađene u telefone. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene