Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen Windows Phone 8

Microsoft s novom verzijom Windows Phonea napada iPhone i Androide!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova verzija mobilnih Windowsa donosi brojne novitete – redizajniran početni ekran, podršku za višejezgrene procesore i microSD kartice te tri rezolucije ekrana

Microsoft je napokon predstavio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Windows Phone 8 s kojom će napasti Appleov iPhone i Androide te bi, prema prognozama nekih analitičkih kompanija, do 2016. godine trebali prestići Apple i postati druga najveća mobilna platforma na tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže sljedeće godine? Microsoft priprema vlastiti telefon?

Iako su korisnici i analitičari i do sada hvalili aktualnu verziju mobilnih Windowsa (Windows Phone 7, odnosno 7.5), potražnja za Microsoftovom telefonima i dalje je mala, a na njeno povećanje nije baš utjecala niti Nokia koja je do sada predstavila nekoliko Windows Phone telefona.

No, stvari bi se s Windows Phone 8 OS-om mogle uvelike promijeniti jer je nova verzija ovog operativnog sustava puno modernija, ljepša i naprednija te donosi brojne novitete koji bi mogli privući veliki broj korisnika kojima je dosadio klasičan prikaz aplikacija na iPhoneu i telefonima koji rade na Androidu.

Prva novost koju Windows Phone 8 donosi jest promjena početnog ekrana – njihov Start ekran sada dolazi u više boja, a tzv. pločice (odnosno Live Tiles) sada dolaze u tri različite veličine te ih korisnici u potpunosti mogu personalizirati, odnosno povećavati i smanjivati na ekranu, ovisno o tome koje aplikacije često koriste ili koje žele istaknuti.

Novi mobilni Windowsi sada dolaze i s podrškom za višejezgrene procesore (na početku možemo očekivati telefone s dvije jezgre) i microSD memorijske kartice putem kojih će se moći povećati dostupna količina prostora za pohranu podataka, odnosno lakše prebacivati sadržaj s telefona na druge uređaje, a Microsoft je napokon omogućio korištenje više rezolucija ekrana – 1280×720 piksela, 1280×768 piksela i 800×600 piksela.

Ova verzija Windows Phonea isporučivat će se s Internet Explorerom 10 koji dijeli neke iste funkcionalnosti kao i verzija za tablete i osobna računala, a omogućit će brže surfanje internetom.

S ovim operativnim sustavom dolazit će i aplikacija Wallet, Microsoftovo rješenje za mobilno plaćanje bazirano na NFC tehnologiji te Nokijine karte koje će zamijeniti dosadašnje Bing Maps i koje će imati offline podršku i navigaciju. Od ostalih opcija treba izdvojiti i integraciju Skypea i povećanu sigurnost za poslovne korisnike, a u Microsoftu posebno naglašavaju da će Windows Phone 8 'dijeliti Windows Core' s verzijom njihova operativnog sustava za računala što će omogućiti lakše prebacivanje aplikacija dizajniranih za Windows 8 na Windows Phone 8.

Microsoft priprema 'super telefone'

Još nije poznat točan datum kada će se ova verzija mobilnog operativnog sustava pojaviti na tržištu, a za očekivati je da će to biti nakon ljeta kada će se pojaviti i prvi pametni telefoni koji će raditi na njoj (prve modele pripremaju Nokia, Samsung, HTC i Huawei).

Treba napomenuti da WP8 neće biti dostupan na telefonima koji rade na Windows Phone 7 operativnom sustavu – oni će svoj OS moći nadograditi na Windows Phone 7.8 koji će donijeti neke novitete i poboljšanja, no Windows Phone 8 ipak im neće biti dostupan. Što mislite, može li Microsoft s novim operativnim sustavom uspješno konkurirati Appleu i Googleu i zauzeti osjetan dio tržišta pametnih telefona? 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene