Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Microsoft danas prekida s podrškom za operativni sustav Windows XP te iz ove kompanije upozoravaju korisnike kako je vrijeme da prijeđu na novi i sigurniji Windows 8.1


Iz Microsofta su upozorili kako danas prestaje podrška za njihov operativni sustav Windows XP. Na svojim su stranicama objavili kako su podršku za XP pružali tijekom posljednjih dvanaest godina, a sada će resurse usmjeriti u podršku novijih tehnologija kako bi korisnicima nastavili pružati 'sjajna nova iskustva'.

Tajne i trikovi pri korištenju Windowsa

Vezani članci Slika nije dostupna Windows 8 je 'katastrofa u svakom smislu te riječi' Slika nije dostupna Hibridi i ekrani osjetljivi na dodir: Ovo su trendovi na tržištu PC-a

S današnjim danom tako više neće biti dostupna automatska ažuriranja za Windows XP koja štite računala te korisnici ove verzije operativnog sustava više neće moći preuzeti Microsoft Security Essentials. Oni koji već imaju instaliran ovaj sigurnosni paket i dalje će moći ograničeno vrijeme primati ažuriranja definicija od zlonamjernog softvera, no na Microsoftovim stranicama napominju kako to ne znači da će računala biti sigurna jer im više neće biti dostupna sigurnosna ažuriranja za zaštitu računala.

Kako bi se zaštitili, Microsoft korisnicima savjetuje dvije stvari – nadogradnju operativnog sustava na Windows 8.1 (pri čemu će se samo mali broj računala moći nadograditi na nove Windowse) ili kupnju novog računala. Računala korisnika koji se ne odluče na nadogradnju te nastave koristiti XP i dalje će funkcionirati, no bit će izložena sigurnosnim prijetnjama i virusima tako da je puno sigurnije nadograditi operativni sustav.

Na BBC-u kažu kako još između 20 i 25 posto korisnika ima instaliran Windows XP na svojim računalima – unatoč činjenici da je Microsoft od tada predstavio čak tri nove verzije Windowsa (Vista, Windows 7 i 8) te bi oni u budućnosti mogli imati velikih sigurnosnih problema.

Iz Microsofta upozoravaju: Zaštitite računala!

'Manje od petine naših klijenata posjeduje Windows XP, ali više od četvrtine sigurnosnih problema vezani su upravo za ovaj operativni sustav', komentirao je Dave Emm iz sigurnosne kompanije Kaspersky i dodao da, nakon što se otkriju novi i opasni sigurnosni propusti u ovom softveru nakon 8. travnja, za njih nikada neće biti dostupni patchevi.

S obzirom da je puno lakše napasti računala koja rade na starijoj verziji Microsoftovog operativnog sustava, korisnici Windowsa XP i do sada su bili omiljena meta cyber kriminalaca, dok će se tijekom sljedećih mjeseci broj napada na računala koja rade na ovoj verziji Windowsa dodatno povećati.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook