Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali ovo?

Tajne i trikovi pri korištenju Windowsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje brojni mali trikovi koji će korisnicima uvelike olakšati rad u Microsoftovom operativom sustavu.

Prilikom rada u Microsoftovom operativnom sustavu postoje brojne trikovi, tajne i prečaci koji mogu uvelike olakšati i ubrzati korištenje Windowsa. Na Mashableu su objavili neke od tih trikova za Windows 7 – iako se većina računala u posljednje vrijeme isporučuje s 'osmicom', Windows 7 i dalje je najpopularniji operativni sustav na svijetu kojeg koristi najveći broj ljudi, no većina tih trikova i savjeta može se primijeniti i na posljednju verziju ovog OS-a.

Znate li sve trikove koje možete izvesti računalnim mišem?

Selektiranje i fokusiranje aplikacija u Taskbaru – za selektiranje i fokusiranje aplikacija u Taskbaru, odnosno Programskoj traci korištenjem samo tipkovnice potrebno je pritisnuti tipku Windows i slovo T te zatim koristiti strelice za kretanje među aplikacijama, odnosno moguće se kretati među aplikacijama konstantnim pritiskanjem slova T uz držanje Windows tipke.

Copy/Paste datoteka – opcije copy, paste i undo često se koriste prilikom obrade tekstova, no njih je moguće primijeniti i na same datoteke koje na ovaj način, odnosno korištenjem kombinacije tipki CTRL+C (copy), CRTL+V (paste) i CTRL+Z možete kopirati i zalijepiti, odnosno poništiti posljednju radnju.

Brzo otvaranje aplikacija – aplikacije iz Taskbara mogu se brzo otvoriti držanjem Windows tipke i pritiskom broja (od 1 do 9) koji odgovara poziciji na kojoj se ta aplikacija nalazi.

Upravljanje aplikacijama – novi prozor iste aplikacije (npr. ako želite otvoriti novu internetsku stranicu u novom prozoru) može se otvoriti tako da se pritisnu tipke SHIFT i Windows te broj koji odgovara aplikaciji koja se nalazi u Taskbaru.

Dodavanje sadržaja u Taskbar – kako bi se sadržaj dodao na Taskbar potrebno je datoteku ili dokument staviti na desktop, kliknuti desnim gumbom miša i odabrati opciju 'Prikvači na programsku traku'.

Otvaranje prozora za naredbu – držanjem tipke SHIFT i klikom na desnu tipku miša među opcijama koje se otvore pojavit će i opcija 'Ovdje otvori prozor za naredbu', a ista se opcija pojavljuje i kada na samom desktopu pritisnete desnu tipku miša prilikom držanja tipke SHIFT

'Tajne' lokacije u koje možete poslati datoteku/dokument – desnim klikom miša na neku datoteku, dokument ili aplikaciju, otvaraju se brojne opcije, a jedna od njih je i 'Pošalji' uz koju se otvara nekoliko opcija gdje možete poslati tu datoteku i dokument. No, ako prilikom pritiska na desnu tipku miša držite SHIFT, pod 'Pošalji' otvorit će se puno veći broj lokacija na koji je moguće poslati datoteke i dokumente

Dodavanje novih lokacija u koje možete poslati datoteke – osim već dostupnih lokacija u koje se mogu poslati datoteke, dokumenti i aplikacije, korisnici mogu i sami dodati nove lokacije koje će im se prikazati u navedenoj 'Pošalji' opciji. One se mogu promijeniti kada se u traci Windows Explorera upiše 'shell:sendto' te se u prozor koji se otvori mogu dodavati nove lokacije koje će se onda pojaviti prilikom aktiviranje opcije 'Pošalji'.

Windows Blue: Nadogradnja koja će riješiti probleme korisnika Windowsa 8?

Brzo otvaranje aplikacija ili stranica – pritiskom tipki Windows i R otvara se prozor u kojem direktno možete, upisujući ime aplikacije ili adrese internetskih stranica, pokretati te aplikacije ili stranice.

Napravite ZIP datoteku – desnim klikom miša pritisnite datoteku koju želite zipati, idete na 'Pošalji' i odaberite opciju 'Komprimirana (zipana) mapa'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene