Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virtualna stvarnost

'Kao da ste u samoj igri': Video igre više nikada neće biti iste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sony i Facebookov Oculus VR rade na razvoju naočala za virtualnu stvarnost koje bi u potpunosti mogle promijeniti način na koji se igraju video igre

Tijekom posljednjih godina na tržištu video igara pojavili su se novi trendovi poput 3D igara i društvenih igara na Facebooku (čija je popularnost s vremenom ipak smanjena), a sve više tehnoloških novinara vjeruje kako budućnosti pripada novom trendu koji bi u potpunosti mogao promijeniti način na koji igramo video igre – virtualnoj stvarnosti. Putem ove tehnologije, odnosno posebnih naočala koje je potrebno nositi, gamerima se čini kao da se zaista nalaze u samoj video igri, odnosno kako su to opisali na CNN-u, osobe koje nose posebne naočale mogu 'zaroniti u trodimenzionalni prostor koji se čini nevjerojatno stvaran'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasne prijetnje FOTO Anita u strahu, gameri je žele mrtvu Slika nije dostupna Ovisnici o video igrama Odgajali 'virtualno dijete' u video igri i zanemarivali kćer koja je umrla!

Nova akvizicija: Facebook je dao dvije milijarde dolara za OVO!

Trenutno dvije kompanije predvode ovo tržište – Sony sa svojim Project Morpheusom i Oculus VR, odnosno Facebook jer je Mark Zuckerberg nedavno prepoznao veliki potencijal Oculusovih naočala za prikaz virtualne stvarnosti te je kupio kompaniju za čak dvije milijarde dolara.

Ove kompanije trenutno razvijaju svoje naočale za virtualnu stvarnost, no na nedavno održanom E3 gamerskom sajmu u Los Angelesu predstavnici Sonyja i Oculusa napomenuli su kako uspjeh njihove tehnologije neće ovisiti samo o njima, već i o igrama koje developeri naprave za njih te će samo kvalitetne i zabavne igre privući korisnike na kupovinu ovih naočala.

Izvršni direktor Oculusa Brendan Iribe, govoreći o virtualnoj stvarnosti, rekao je kako je njegova kompanija postigla veliki napredak tijekom posljednje dvije godine koliko rade na prototipu svojih naočala te su uspjeli riješiti brojne velike probleme, a njegovih 30-40 'najboljih umova u industriji' nastavit će i dalje s razvojem naočala i tehnologije kako bi korisnicima pružili najbolji osjećaj virtualne stvarnosti koji su ikad vidjeli.

Sony ima slične namjere sa svojim Project Morpheus sustavom za virtualnu stvarnost čiji je cilj korisnicima omogućiti da se osjećaju kao da su unutar same igre, a kada u tome uspiju, 'gotovo je sigurno da video igre više nikada neće biti iste'.

Jesu li nam ovi IZUMI OLAKŠALI život?!

Ipak, Sonyjevi inženjeri prvo moraju riješiti neke tehničke probleme prije nego njihov sustav bude u potpunosti gotov i spreman za korištenje. Iz Sonyja i Oculusa kažu kako su blizu konačnom proizvodu, no iz ovih kompanija ipak još ne spominju točan datum početka prodaje njihovih naočala, a kada se i pojave u prodaji one vjerojatno neće privući toliko pažnje sve dok se ne pojavi neka igra koja će omogućiti pravo iskustvo virtualne stvarnosti, s čime će vjerojatno početi potpuno novo razdoblje za tržište video igara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene