Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine 2013.

Jesu li nam ovi IZUMI OLAKŠALI život?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moglo bi se reći kako se jedna godina čini kao napredak od deset godina, barem kada se radi o tehnologiji. Ekipa iz Mashable-a potrudila se izdvojiti najboljih 9 tehnoloških izuma u 2013. godini.

1) OCULUS RIFT
Oculus Rift predstavlja uređaj za najstrastvenije gejmere putem kojega je moguće izravno participirati virtualnom svijetu video igara poput Mass Effect 2, Rogues System, Titans of Space i mnogih drugih. Video igre prilagođene Oculus Riftu još uvijek su u ranoj fazi razvoja, ali su zasigurno uveli jedan novi pogled na virtualno igranje video igara. Mladi studenti novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, angažirani na projektu Televizije Student, snimili su reportažu o jednome od ukupno dva primjerka Oculus Rifta u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nadzvučni transport BIT ĆE NAJBRŽI U POVIJESTI, NO HOĆE LI BITI I ISPLATIV? Hyperloop je na korak do stvarnosti Slika nije dostupna 1200 kmh BUDUĆNOST STIŽE U SKANDINAVIJU Finci ulažu u Hyperloop, najbrži transportni sustav na planetu

2) PLATFORME ZA KRATKE VIDEO FORME
Počevši od Vine-a, Instagramove video opcije, pa sve do Snapchat-a, jedno je sigurno – nikada nije bilo jednostavnije i popularnije dijeliti kratke video isječke s prijateljima ili obitelji.

3) PAMETNI SAT
Nakon što je Pebble pametni sat lansiran na tržište u siječnju, čini se kako je dobio mnoštvo konkurencije u međuvremenu. Današnji pametni satovi su glomazni i nisu baš vizualno primamljivi na ruci vlasnika, no sjetimo se prvih mobilnih uređaja koji su također u svojim počecima bili glomazni. Ostaje nam jedino promatrati kako će se ovi uređaji razvijati u budućnosti i u kolikoj će mjeri poprimiti značajke i sinkronizaciju sa smartphoneovima.

4) GOOGLE GLASS
Google je doslovno šokirao svijet svojim inovativnim proizvodom koji su najavili u 2012. godini, a već su ga odabrani mogli isprobati 2013. godine. Jedinstven u svojoj kategoriji, ove naočale predstavljaju prekretnicu u tome koliko je moguće integrirati tehnologije u svakodnevnom životu ljudi. Očekuje se kako bi uređaj trebao biti dostupan znatiželjnim ljubiteljima gadgeta u narednoj 2014. godini, dok Samsung testira svoj konkurentski proizvod.

5) TOUCH ID
Kada je Apple najavio svoj najnoviji iPhone 5S u rujnu ove godine, uređaj je uključivao inovaciju u obliku sustava ‘Touch ID’ koji skenira otisak vašeg prsta kako biste otključali uređaj prilikom nježnog dodira na ‘Home’ tipku. Ova nova tehnologija čitača otiska prsta obećala je novu generaciju kakvu smo do tada mogli vidjeti samo u filmovima.

FOTO Ovo bi superbrze vlakove i avione moglo učiniti SMIJEŠNIMA!

6) HYPERLOOP
Poduzetnik,Elon Musk, u kolovozu ove godine otkrio je svoj dizajn za futurustički Hyperloop, odnosno super brzi sustav transporta. Ukoliko se pokaže uspješnim, ovaj sustav transporta bi mogao dosezati brzinu i do 800 mph (1280 km/h). To znači kako će biti moguće put u trajanju od 6 sati, kao što je to, primjerice, relacija od San Fransica do Los Angelesa, prijeći za samo 30 minuta.

7) Xbox One + Kinect = JEDINSTVENO ISKUSTVO
Microsoft je napokon lansirao u studenome dugoočekivani Xbox One, nakon što su korisnici bili pomalo ljuti na činjenicu kako je posljednji Xbox 360 lansiran na tržištu davne 2005. godine. Ono što je posebnost novog Xbox One-a jest njegova vrhunska integriranost s Kinect-om, koji ‘čita’ korisnikove pokrete tijela i gestikulacije ruku kako bi ujedinio video igranje, video stream i live TV.

8) SVE VAŠE KARTICE U JEDNOJ
Google i Apple nastoje digitalizirati vaš novčanik već nekoliko godina. Ipak, novi projekt ‘Coin’ ovu je ideju realizirao više nego ijedan drugi tehnologijski gigant. Coin može spremiti informacije i njegovim provlačenjem moguće je platiti sa čak 8 kreditnih kartica kako bi se smanjila mogućnost krađe istih u vašim novčanicima. Lansiranje je predviđeno sljedećeg ljeta.

9) SELFIES
Bilo kuda – ‘Selfies’ svuda. Svidjelo se to nekima ili ne, ali 2013. godina očigledno je godina popularnih Selfie-ja, koji je čak dobio i svoju društvenu mrežu ‘Shots of Me’ te je riječ proglašena kao riječ godine od i uvrštena je u Oxfordski rječnik. Ipak, nitko nije toliko originalan u Selfie-jima popout tvrtke ‘Planetary Resources’ koja je iskoristila Kickstarter kako bi kupila teleskop kako biste mogli dobiti sliku svog selfie-ja iz Svemira

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene