Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Proždrljivica'

'Bakterija ubojica' gotovo uništila život na Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život na Zemlji prije otprilike 250 milijuna godina bio je na samom rubu izumiranja, a nova studija otkriva kako je za sve možda kriva bakterija koja se hrani niklom i koja proizvodi plin metan.

Navedena studija pokušava objasniti na koji način su izumrle gotovo sve oceanske vrste u nekoliko stotina tisuća godina, na samom kraju perm ere, otprilike prije 250 milijuna godina. Predstavljena je na ovih dana već spominjanoj konferenciji Američke geofizičke unije, na kojoj je i NASA predstavila rezultate analize tla rovera Curiosity.

Pročitajte i ovo Ilustracija veliko zagađenje Splitski dogradonačelnik Ivošević: "Na plaži Bene stanje je alarmantno" Ilustracija panika u SAD-u Još jedna osoba umrla zbog kapi za oči, žena koja je izgubila oko tvrdi: "Ovo je razlog"

>> Otkrivena bakterija koja živi bez svjetla i kisika

No vratimo se na studiju, koja je pokušala rekonstruirati izumiranje tog vremena u nekoliko koraka, s naglaskom da je dotična bakterija u svemu odigrala ključnu ulogu, prenosi Livescience.com.

Prvi korak bila je velika vulkanska aktivnost u Sibiru, koja je u atmosferu oslobodila velike količine nikla i koje su našle svoj put do svjetskih oceana. Kao rezultat toga, populacija oceanskih bakterija koje koriste nikal u svojem metabolizmu, naprosto je brojčano 'eksplodirala', oslobađajući ogromne količine metana u atmosferu te smanjujući razinu kisika u morima, kao posljedicu rada njihovog metabolizma.

Kako je metan staklenički plin, katastrofično oslobađanje tog plina zarobilo je toplinu u atmosferi i prouzročilo masovno izumiranje, učinivši klimu nepogodnom za život.

No, dok su obrazloženja u studiji intrigantna, mnoga od njih zasnivaju se na spekulativnim procesima, smatra Anthony Cohen, istraživač s Open Universityja u Velikoj Britaniji, koji je i sam sudjelovao u izradi studije.

'Moralo se napraviti puno pretpostavki', rekao je Cohen, a jedna od njih je na koji način je nikal iz vulkanskih erupcija u svijetu došao u sva mora i oceane svijeta. Istraživanja su pokazala da je upravo u to vrijeme u vulkanskim erupcijama golemih razmjera u Sibiru oslobođeno oko 2,7 milijuna četvornih metara lave bogate niklom.

Činjenica je kako je tijekom velikog izumiranja vrsta iz mora nestalo 96 posto, a s kopna 70 posto vrsta. Punih 10 milijuna godina trajao je oporavak života na Zemlji. Bilo je to doba u kojem su oceani bili kiseliji, kako su pokazali fosilni ostaci, a razina kisika u atmosferi i vodi bila znatno manja.

Daniel Rothman i njegovi kolege s MIT-ja posumnjali su kako je mogući krivac oceanska bakterija methanosarcina. Pomoću genetske analize, njegov tim je otkrio kako su ovi mikroorganizmi prije 251 milijun godina razvili sposobnost razgrađivanja nikla i proizvodnje metana kao sporednog produkta rada njihovog metabolizma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene