Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će Google napraviti s Motorolom?

Google dovršio akviziciju Motorole Mobility

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je za preuzimanje Motorole platio 12,5 milijardi dolara te u budućnosti namjerava iskoristiti više od 17 tisuća patenata ove kompanije kako bi se obranio od Appleovih tužbi.

Mnogi su prošle godine ostali iznenađeni kada je Google najavio da će kupiti Motorolu Mobility te da će za njeno preuzimanje platiti više od 12 milijardi dolara. S obzirom da se ovako velike akvizicije ne rješavaju preko noći, Google je sve do sada morao čekati odobrenja regulatornih tijela koja su mu sada dala zeleno svjetlo te je ova kompanija napokon i službeno postala vlasnik Motorole Mobility.

Već nakon prošlogodišnje najave preuzimanja ove kompanije, bilo je jasno da Googleu Motorola nije važna zbog svojih Droid pametnih telefona, pogotovo s obzirom da zauzimaju mali dio smartphone tržišta, već su se htjeli dokopati patenata.

Naime, Motorola u svom vlasništvu ima više od 17 tisuća patenata, od kojih su pogotovo važni patenti vezani uz bežično komuniciranje, a s obzirom na trenutno stanje na tržištu, odnosno brojne tužbe koje Apple podiže protiv mobilnih proizvođača čiji uređaji rade na Androidu, u Googleu su odlučili potrošiti veliku količinu novca da se zaštite od sličnih problema s intelektualnim vlasništvom koje bi mogli imati u budućnosti.

Zašto je zapravo Google kupio Motorolu Mobility?

Nakon najave ove akvizicije, tržišni analitičari postavili su dva pitanja – što će Google napraviti s ovom kompanijom i, ako se Google odluči orijentirati na Motorolu kao favoriziranog proizvođača mobilnih uređaja koji rade na Androida, kako će na to gledati njegovi dosadašnji partneri.

Naime, Samsung, HTC, LG i druge kompanije čiji mobilni uređaji rade na Androidu pribojavaju se da bi Google u budućnosti mogao zanemariti dosadašnje partnerstvo i favorizirati Motorolu te prvo na svojim uređajima predstavljati nove opcije i mogućnosti Androida.

Ipak neke posljednje glasine kažu da se Google neće odreći svojih partnera već da će još povećati suradnju tako da će sa svakom novom verzijom Androida predstaviti nekoliko svojih Nexus telefona koje će predstaviti u suradnji sa Samsungom, HTC-om, LG-jem i drugim kompanijama.

Na Mashableu su nabrojali tri potencijalna scenarija budućnosti Motorole Mobility – prema prvom Google će iskoristiti hardverski potencijal ove kompanije za razvoj novih pametnih telefona i tableta koji će raditi na Androidu tako da bi u budućnosti mogli očekivati velik broj Googleovih mobilnih uređaja.

Druga mogućnost jest izdvajanje Motorole iz poslovanja Googlea pri čemu bi zadržali njihove patente, dok bi samu kompaniju prodali onome tko ponudi najviše što bi bila 'PR noćna mora' za Google.

Treći potencijalni scenarij jest kombinacija prve dvije spomenute opcije što je, smatraju na Mashableu, najgora opcija jer bi na taj način Google 'osakatio' Motorolu te se pitaju koji se smisao posjedovanja Motorole ako je namjeravaju izdvojiti iz poslovanja, odnosno ako će na taj način ugroziti suradnju s dosadašnjim partnerima.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene