Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet novih Nexus telefona?!

Google već ima rješenje za iPhone 5!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google kreće u mobilnu ofenzivu protiv Applea, ali i mobilnih operatera te krajem godine možemo očekivati čak pet novih naprednih Nexus telefona

Ako je vjerovati novim glasinama koje je objavio Wall Street Journal, Google priprema neke promjene u mobilnoj strategiji koje će biti usmjerene protiv Applea i mobilnih operatera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postojao je 'iPhone prije iPhonea' Ove stvari NISTE znali o iPhoneu! Slika nije dostupna Jeftina kopija punjača iPhone joj EKSPLODIRAO u ruci: Umalo izgubila vid!

Naime, Google je do sada nove verzije Androida predstavljao na svojim Nexus telefonima (jedna verzija – jedan telefon) koje je radio u suradnji s mobilnim proizvođačima poput HTC-a i Samsunga – npr. posljednji takav model bio je Galaxy Nexus kojeg su napravili u suradnji sa Samsungom, a u budućnosti će s novim verzijama Androida predstaviti nekoliko modela Nexus telefona različitih mobilnih proizvođača.

Na ovaj način Google želi postići dvije stvari – želi dodatno konkurirati Appleu predstavljanjem više naprednih modela (korisnici će imati puno veći izbor), ali žele i postati manje ovisni o mobilnim operaterima jer ove telefone namjeravaju prodavati preko interneta, a ne putem mobilnih operatera.

Googleov problem s operaterima jest što oni nekad blokiraju neke aplikacije, zatim uploadaju vlastite aplikacije koje znaju usporiti uređaj ili usporavaju nadogradnje Androida. Također, neki su telefoni dostupni samo u ponudi određenih operatera, a Google bi na ovaj način omogućio svim korisnicima da ih kupe čim se pojave na tržištu tako da neće morati čekati da se pojave u ponudi operatera.

iPhone 4S dobio opasnog konkurenta – model Galaxy Nexus

Najveći problem u Googleovoj strategiji jest cijena mobilnih uređaja – mobilni operateri prodaju uređaje po puno jeftinijim cijenama (uz potpisivanje ugovora naravno), dok bi ih Google prodavao bez ikakvih popusta tako da bi njihova cijena bila i dvostruko veća.

Tako Galaxy Nexus koji u SAD-u u ponudi mobilnih operatera košta 200 dolara, Google prodaje putem interneta za 400 dolara, no korisnici na ovaj način ne potpisuju ugovore s operaterima i telefone dobivaju otključane tako da će moći mijenjati operatere kad god žele, a ne nakon godinu ili dvije kada istekne ugovor.

Google bi novu strategiju mogao primijeniti već od listopada ili studenog ove godine kada će predstaviti novu verziju svog mobilnog operativnog sustava (Android 5.0 Jelly Bean) te bi se tada na tržištu mogli pojaviti Nexus telefoni koje će ova kompanija napraviti u suradnji sa Samsungom, HTC-om, LG-jem, Sonyjem i Asusom.

Čini se da nas krajem godine očekuju brojna uzbuđenja na mobilnom tržištu – osim nabrojenih Nexus uređaja (treba napomenuti da bi svi ovi pametni telefoni trebali biti uređaji najveće klase), Apple bi trebao predstaviti i iPhone 5 koji bi napokon trebao imati ekran dijagonale ekrana 4 inča, a konkurenciju bi dodatno trebali pojačati Microsoft i Nokia.

Naime, krajem godine očekujemo i Microsoftov Windows Phone 8 operativni sustav i prve telefone koji će raditi na njemu te možemo biti sigurni da ova kompanija u suradnji s Nokijom priprema nove i zanimljive modele koji će konkurirati iPhoneu i Androidima.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene