Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže suosnivač Googlea

Facebook i Apple prijetnja su slobodnom internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zabrinutiji sam nego ikad prije. Ovo postaje zastrašujuće', rekao je osnivač Googlea.

Sergey Brin smatra da najveća opasnost slobodnom internetu prijeti od zemalja koje ga pokušavaju kontrolirati poput Kine i Irana, ali i od Facebooka i Applea koji kontroliraju softver koji se može koristiti na njihovim platformama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Googleov (opasan) plan Dolaze terminatori: Dominantna vrsta više neće biti ljudi, nego – roboti! Slika nije dostupna Zvijezda u usponu FOTO On je budući vladar Googlea!

Jedan od osnivača Googlea Sergey Brin u intervjuu za The Guardinan govorio je o opasnostima koje prijete slobodnom i otvorenom internetu, među kojima prednjače zatvorene zemlje poput Kine i Irana, ali i velike kompanije (i Googleovi konkurenti) – Apple i Facebook.

Također, veliku prijetnju predstavlja i zabavna industrija, odnosno diskografi i filmaši koji, pokušavajući zaustaviti piratstvo, guše slobodu interneta.

'Zabrinutiji sam nego ikad prije. Ovo postaje zastrašujuće', komentirao je napore vlade u Kini u blokadi internetskih stranica i društvenih mreža, kao i informacije da Iran namjerava blokirati pristup 'globalnom' internetu te razviti vlastitu mrežu koju bi u potpunosti kontrolirala država.

Što se Applea i Facebooka tiče, Brin upozorava na sve opasnosti koje proizlaze iz zatvorenosti njihovih platformi i kontrole softvera koji se može koristiti na tim platformama zbog čega se informacije povezane s njihovim aplikacijama ne mogu pretraživati na internetu – upravo zbog otvorenosti interneta Google je uspio uspješno razviti svoju tražilicu, a da je u to vrijeme internetom dominirao Facebook, Google ne bi mogao razviti tražilicu kakva danas postoji.

'Morate igrati prema njihovim pravilima, koja su iznimno restriktivna', dodao je napomenuvši kako nametanje prevelikog broja pravila guši inovacije.

S obzirom da Google 'živi' od pretraživanja interneta i najveću svotu novca zarađuje upravo od oglašavanja putem tražilice, jasno je zašto Brinu smeta takva zatvorenost konkurentskih kompanija.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene