Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni noviteti

Apple predstavio 'najbolje računalo koje su ikad napravili' i iOS 6

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je jučer predstavio nove modele svojih Air i Pro prijenosnika, prikazao je nove verzije operativnih sustava za Macove, iPhone i iPad, a glavna 'zvijezda' bio je novi MacBook Pro s retina ekranom

Apple je na jučerašnjoj konferenciji predstavio brojne novitete – nove modele prijenosnih računala iz Air i Pro serije te novu verziju mobilnog operativnog sustava za iPhone i iPad, iOS6. Sigurno najzanimljiviji uređaj koji smo sinoć vidjeli jest MacBook Pro s retina ekranom za koji su u ovoj kompaniji rekli da je to 'najbolje računalo koje su ikad napravili' i koji dolazi s brojnim naprednim opcijama smještenim u iznimno tanko kućište.

Pročitajte i ovo Yuri Cortez (Foto: AFP) Simpatični Salvadorac Fotoreporter koji će Vatrene pamtiti cijeli život s obitelji dolazi u Hrvatsku: "Jedva čekamo našu avanturu" Slika nije dostupna SDP protiv HDZ-a AFP napravio profile najvećih rivala: Što kažu o Milanoviću, a što o Karamarku?

Ovaj MacBook Pro tanak je skoro kao i model Air, ima 15,4 inčni ekran rezolucije 2880 x 1800 piksela, a njegov najjači model dolazi s 2,7GHz četverojezgrenim procesorom, 16GB RAM-a i 768GB flash memorije za pohranu podataka te je za te performanse potrebno platiti pozamašnu svotu novca - 3,749 dolara. Cijena osnovnog modela iznosi 2,199 dolara i za to se dobije 2,3GHz četverojezgreni Core i7 procesor, 8GB RAM-a Nvidijina GeForce GT 650M grafika i 256GB flash memorije.

Osim ovog modela, Apple je predstavio i nadograđene modele iz serije Air i Pro koji sada rade na posljednjoj verziji Intelovih Core procesora (Ivy Bridge) i bit će malo jeftiniji.

Tim Cook predstavio je i novu verziju operativnog sustava za Macove – Mountailn Lion koja donosi brojne novitete i koja će se moći kupiti, odnosno moći će se nadograditi stara verzija Lion po cijeni od 19,99 dolara. Mountail Lion bit će dostupan od sljedećeg mjeseca, dok su novi modeli prijenosnih računala (u SAD-u) dostupni već sada.

Korisnici Appleva iPhonea i iPada od jeseni će moći nadograditi svoj mobilni operativni sustav na novu verziju u koju je napokon integriran Facebook na koji će se sadržaj moći objavljivati direktno iz aplikacija – npr., fotografije će se moći objaviti na ovoj društvenoj mreži direktno iz foto aplikacije, a bit će povezan i s kalendarom tako da će se događaji i rođendani s Facebooka pokazivati direktno u kalendaru iPhonea i iPada.

Siri i u automobilima

U novoj verziji iOS-a Apple je nadogradio i Siri koji je sada dostupan na više jezika, putem njega moći ćemo pisati tvitove i lansirati aplikacije, a Apple trenutno pregovara s proizvođačima automobila koji će u budućnosti ugraditi poseban gumb u automobile s kojima bi se pokretao Siri te na taj način vozači ne bi trebali uopće dodirivati telefon za pozive, poruke, navigaciju i slično, već bi njime u potpunosti upravljali putem glasa.

Još jedna od najavljivanih opcija koje je Apple predstavio jesu vlastite karte koje će zamijeniti dosadašnje Googleovo rješenje i koje, među inim, donose i 'flyover' 3D prikaz nekih velikih gradova, a omogućena je i navigacija i podrška za Siri tako da ćete iPhoneu moći davati glasovne upute, odnosno 'upitati' ga koliko još ima vožnje do odredišta.

Nova verzija iOS-a donosi i neke zanimljivosti poput mogućnosti odbijanja poziva uz direktno odgovaranje ranije napisanom porukom (npr. 'na sastanku sam, nazvat ću poslije'), zatim opciju 'Ne ometaj' tijekom koje korisnike neće uznemiravati obavijesti niti pristigle poruke, no moguće je napraviti listu važnih ljudi koji će imati prioritet i o čijim će vas porukama, mailovima i pozivima iPhone obavještavati.

Apple je u iOS-u 6 predstavio ukupno oko 200 noviteta među kojima još treba spomenuti i mogućnost obavljanja FaceTime poziva putem 3G-a (trenutno je to omogućeno samo putem WiFija), zatim povezivanje Appleovog korisničkog imena s telefonskim brojem (pa se na poruke i pozive može odgovarati i putem iPhonea i iPada), zatim spremanje stranica koje se mogu čitati i kada nema internetske veze, mogućnost dijeljenja fotografija i cijelih streamova fotografija s prijateljima te zanimljivu opcija Passbook u koju se mogu spremati karte za avionske letove, kino ulaznice i slično.

Nova verzija Appleovog operativnog sustava bit će dostupna korisnicima iPhonea 3GS i novijih modela te vlasnicima iPada 2 i novog iPada na jesen, dok vlasnici prvog iPada više neće moći nadograditi svoj operativni sustav te će moći koristiti samo verziju iOS 5.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene