Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP protiv HDZ-a

AFP napravio profile najvećih rivala: Što kažu o Milanoviću, a što o Karamarku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović, među ostalim, nije ispunio visoka očekivanja javnosti, dok je Karamarkov politički put šarolik.

Skorašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, odnosno dvojicom najvećih rivala pozabavio se i AFP. Napravili su profile šefova dviju najvećih stranaka, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KARAMARKO O POTEZIMA HDZ-A 'Imamo inicijativu za koju smatramo da je dobra' Slika nije dostupna Održan sastanak Milanović: 'Budimo pošteni prema ljudima, konstituirajmo se i bjež'mo ća'

O šefu SDP-a Zoranu Milanoviću pišu kako se radi o diplomatu koji je postao premijer i sada se bori za drugi mandat nakon što nije ispunio visoka očekivanja javnosti.

'Kada je došao na vlast prije 4 godine u dobi od 45 godina, lidera SDP-a mnogi su doživljavali kao obećavajućeg mladog političara, slobodnog od korupcije kojom je bio opterećen konkurentski HDZ', piše AFP.

'No, njegova neiskusna vlada nije provela prijeko potrebne reforme', stoji u tekstu te se dodaje da je to dovelo do pada podrške na rekordno niskih 20 posto prije godinu dana.

Kandidatkinje odgovaraju: Zbog čega sam najponosnija na to što sam žena?

'Nakon pobjede na izborima, na moralnim prije nego na političkim razlozima, jer je ljudima bilo dosta korupcije, SDP je nastavio sa starim sustavom 'vaši momci van, moji momci unutra'', rekao je Žarko Puhovski za AFP.

AFP je naveo i kako je Milanović bio jedan od najbolji studenata svoje generacije, te stravstveni amaterski boksač. Navode i da je za vrijeme rata radio u Ministarstvu vanjskih poslova, a nakon toga tri godine je proveo u Bruxsellesu. Pišu i da se SDP-u priključio 1999. godine, a 'oštar govornik koji nije povezan s komunističkom prošlosti SDP-a, te oženjeni otac dvoje djece izabran je za čelnika stranke 2007'.

Na kraju spominju i kako je Milanovićeva koalicija sada odmah iza desničarskog saveza, a snagu im daje mali povratak rasta nakon šest godina recesije, te posljednje, pišu, populističke mjere kao što je konverzija kredita u švicarskim francima.

Karamarkov šarolik politički put

Za Tomislava Karamarka pišu da se radi o bivšem šefu obavještajne službe, te sadašnjem oporbenom čelniku.

'Karamarko teži tome da postane premijer obvezujući se povratku korijenima hrvatskog utemeljitelja', piše AFP. Navode i da 56-godišnji Karamarko naglašava HDZ-ov 'istinski patriotizam' sa stalnim referencama na prošlost, posebno na Domovinski rat i prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je osnovao HDZ.

Prenijeli su i njegovu izjavu iz listopada kako 'počinju drugi Domovinski rat', te optužbe da vladajući ne nose Hrvatsku u srcima zbog SDP-ovih komunističkih korijena.

KADA BI OSVOJILI VLAST Što bi hrvatski političari prvo napravili?

Ali nakon toga AFP naglašava da je i Karamarkov politički put bio šarolik što baca sumnju na iskrenost njegovih političkih uvjerenja. Tu spominju da je 1993. napustio stranku kojoj se ponovno pridružio 2011. godine. U međuvremenu je, pišu, vodio uspješnu kampanju predsjedničkog kandidata Stipe Mesića koji je bio čvrsto protiv Tuđmana kojeg Karamarko sada oponaša.

Stručnjak za jugoistočnu Europu rekao je za AFP kako 'ne postoji ništa u Karamarkovoj karijeri što mu daje nadu da će biti dobar premijer', te dodao da se on bavi izgradnjom svog kruga pouzdanih ljudi.

AFP podsjeća i da je Karamarko pod Mesićem postao predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, a na čelo HDZ-a stupio je 2012. obećavajući novi, pošteniji HDZ nakon što je stranka bila pogođena korupcijskim skandalima.

'Prva i druga izborna jedinica presudit će o mandatu više'

Napominju i da je otac troje djece odbio sučeljavanje s Milanovićem uoči izbora rekavši da njegov protivnik nema programa.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti, Berto Šalaj, rekao je za AFP da ćemo 'ako Karamarko bude izabran vidjeti tešku nacionalističku retoriku i nametanje tradicionalnih, konzervativnih vrijednosti u društvu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene