Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ulazit će nam u kuće'

Evo kako će nas Apple 'špijunirati': Unajmili avione i vojnu opremu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je za razvoj svojih 3D karata unajmio flotu aviona i kamere kakve koristi vojska kako bi nam pružili najdetaljniji prikaz gradova – grupe za zaštitu privatnosti smatraju da će nam na taj način ulaziti i u kuće!

Kada je Google prošlog tjedna na konferenciji u San Franciscu predstavio neke novitete koje možemo očekivati u njegovim kartama (među inima bolje 3D karte i offline pristup kartama koji će biti dostupan samo korisnicima Androida), mnogi su novinari komentirali kako je ovo samo pokušaj Googlea da skrene pažnju s Applea koji bi danas trebao predstaviti vlastite mape za iOS uređaje.

Pročitajte i ovo Tjedan odmora vrijedan - 9 VELIKA AKCIJA Počeo Tjedan odmora vrijedan: Doznajte u kojim sve atrakcijama diljem Hrvatske možete uživati po znatno nižim cijenama Dubrovačke zidine - ulaznice - 4 IPAK POPUSTILI Napokon jeftinija ulaznica za dubrovačke zidine: Cijena je dosad bila čak četiri puta veća…

Apple bi sa svojim mapama u iPhoneu i iPadu trebao zamijenio dosadašnje Googleove mape, a ako je vjerovati glasinama koje su objavili u Telegraphu, Google zaista ima razlog za zabrinutost.

Naime, Apple je navodno unajmio cijelu flotu privatnih zrakoplova opremljenih 3D kamerama kakve koriste vojska i obavještajne agencije koje su iskoristili za stvaranje iznimno detaljnih 3D mapa koje su tako precizne da bi mogle 'snimati i ljude u kućama'. Appleove mape bit će bazirane na tehnologiji švedske kompanije C3 Technologies koju su preuzeli prošle godine, a do sada su ih već testirali u dvadeset svjetskih gradova.

Zašto se Google toliko boji Applea?!

Prošlog tjedna i Google je najavio unaprjeđenje tehnologije za 3D mape za čije će dizajniranje također koristiti kamere instalirane na avionima. S obzirom na dosadašnje probleme koje je Google imao sa svojim automobilima koji su fotografirali ulice za Street View, primjena novih Googleovih i Appleovih tehnologija koje će nas 'špijunirati' iz zraka novi je razlog za zabrinutost grupa za zaštitu privatnosti.

'Više se nećemo moći sunčati u vlastitom vrtu zbog straha od Appleovih i Googleovih aviona koji će nam letjeti iznad glave i fotografirati nas', rekao je novinarima Telegrapha Nick Pickles iz britanskog udruženja za zaštitu privatnosti Big Brother Watch. On smatra da su nove tehnologije opasnije od dosadašnjeg Street Viewa jer će donijeti pogled i 'preko vrtne ograde', direktno u kuće.

Apple bi ove karte trebao najaviti danas na WWDC konferenciji, a osim 3D karata, očekuje se predstavljanje nove verzije operativnog sustava za iPhone i iPad (iOS6) te nova Mac računala s retina ekranima.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene