Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki ga smatraju zločincem

Amerikanci optužuju: Snowden je pomogao Al-Qaedi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik Kongresa Mike Rogers kaže da je, nakon što su objavljene informacije o PRISM programu, Al-Qaeda promijenila način komunikacije

Na brojnim internetskim stranicama i forumima i dalje se raspravlja o tome je li Edward Snowden heroj ili izdajica – dio Amerikanaca, a pogotovo članovi Kongresa i državnih agencija smatraju da je on najobičniji zločinac koji je nanio veliku štetu SAD-u te kažu da namjena programa PRISM nije kršenje privatnosti ljudi, već borba protiv terorizma.

Pročitajte i ovo Aplikacija za praćenje Država im prati mobitele Rusi bijesni, tvrde da su žrtve suludih i neopravdanih kazni: "To je alat za praćenje u rukama autoritarne vlade" Slika nije dostupna informaciju dobio od novinara? Ćorić objasnio svoju izjavu: "Ako se itko smatra oštećenim, naravno da ću se odazvati pozivu suda"

Hoće li Snowden postati američki 'izdajnik' ili 'zviždač'?

No, čini se da je cijena za tu borbu protiv terorizma prilično velika jer NSA i FBI zahvaljujući PRISM-u mogu pratiti korisnike najvećih internetskih kompanija čijim se uslugama svaki dan koriste milijuni ljudi.

Mike Rogers, predstavnik u američkom Kongresu u nedavnoj se izjavi koju su prenijeli na The Next Webu okomio na Snowdena i medijski pritisak oko programa PRISM te kaže da taj program uopće nije skandalozan kakvim ga mediji prikazuju jer ne omogućuje čitanje e-mailova ili prisluškivanje telefonskih razgovora te ne krši Četvrti amandman.

Javno objavljivanje ovih podataka i informacija o PRISM-u nije potez zviždača, već kriminalca koji je odlučio 'prekršiti zakon i zakletvu koji je da Amerikancima', dodao je Rogers. Za sporni program rekao je kako omogućava NSA dobivanje sudskog naloga za pristup elektronskoj komunikaciju osumnjičenih stranih terorista – kako velika količina internetskog prometa koristi infrastrukturu SAD, oni mogu od velikih kompanija zatražiti podatke o komunikaciji stranih sumnjivih osoba i potencijalnih terorista.

Napomenuo je kako 'ovaj program ne može pratiti i ne prati komunikaciju stanovnika SAD-a' te ne stvara tzv. 'stražnju ulaz' na servere velikih američkih kompanija.

Napadali i civilne ciljeve: Snowden optužio Amerikance za hakiranje!

Rogers kaže i, kako bi ovi programi bili učinkoviti protiv terorista, oni moraju ostati u potpunoj tajnosti jer, ako teroristi znaju metode i načine s kojima se Amerikanci služe u njihovom praćenju, onda će se lakše moći skrivati i prikriti tragove komunikacije.

Nakon što su Snowdwen, odnosno Washington Post i The Guardian objavili podatke o praćenju, nastavio je Rogers, američki obavještajci već su primijetili promjene u načinu na koji komuniciraju članovi al-Qaede, zbog čega će buduće praćenje te komunikacije biti puno teže te je na taj način ovaj zviždač (ili terorist kako kaže Rogers) nanio veliku štetu sigurnosti SAD-a. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene