Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žena, pilotkinja i heroina

Znate li tko je Kraljica Bessie? Današnji Google Doodle logo posvećen je upravo njoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bessie Coleman je prva žena afroameričkog i indijanskog porijekla koja je postala pilotom, a kako joj je na današnji dan 125. obljetnica rođenja, Google Doodle posvetio je američkoj heroini znak pažnje svojim prilagodbom svojeg logotipa.

Prije točno 125. godina u američkoj saveznoj državi Teksas rođena je Bessie Coleman, američka heroina afroameričkog i indijanskog porijekla, koja je početkom 20. stoljeća postigla ono što su sunarodnjakinje njezinog porijekla dotad mogle samo sanjati u najluđim snovima - postala je pilotkinja s međunarodnom pilotskom licencom. Samo ta činjenica dovoljna je da joj Google Doodle posveti poseban logo na današnji dan, no njezin život i priča imaju još puno zanimljivih detalja.

Pročitajte i ovo Google Doodle slavi Dan neovisnosti u Hrvatskoj (Screenshot: Google) Animacija zastave Google Doodle slavi Dan neovisnosti u Hrvatskoj Mélanie Astles (Foto: Instagram) Osjećaj slobode Obavlja jedan od najzahtjevnijih poslova na svijetu, ali ga nikada ne bi mijenjala: ''Jednostavno sam se zaljubila''

Bessie Coleman rođena je 1892. godine u Teksasu, kao jedno od trinaestero djece obitelji. Coleman bi svakodnevno hodala preko šest kilometara do škole, odnosno posebne učionice, koja je bila izdvojena od ostatka škole, u posebnu prostoriju. Unatoč tadašnjoj segregaciji u društvu, malena Coleman bila je talentirana učenica te je bila odlična u matematici. Istovremeno je pomagala svojim roditeljima oko branja pamuka na plantaži. Od najranije dobi, Bessie Coleman postavljala si je visoke ciljeve i u njima nije posustajala.

U dobi od 23 godine, Coleman se preselila u Chicago, gdje je radeći na dva različita posla štedjela za upis u školu za pilote. Nakon pet godina rada, ipak je odlučila otići iz Chicaga ali i Amerike te se preselila u Pariz. Razlog je bio jednostavan - u SAD-u je niti jedna škola za pilote ne bi upisala zbog rasnog porijekla. U Francuskoj to nije bio slučaj te je Bessie Coleman tamo dobila pilotsku licencu Fédération Aéronautique Internationale.

Kako bi zarađivala za život, Coleman je napravila plan u kojem će postati akrobatska pilotkinja te izvoditi akrobatske letove za publiku koja je voljna to i platiti. Ipak, povratkom u SAD i prijavom za program akrobatskog letenja, Coleman se razočarala, jer je odbijena iz istih, ranije navedenih razloga. Coleman je 1922. godine ponovno otišla u Europu, gdje je dovršila program akrobatskog letenja u Francuskoj i Njemačkoj.

Povratkom u domovinu, Coleman je pokazala koliko je nevjerojatna pilotkinja te je izvodila akrobacije pred uvijek ogromnom publikom. Ubrzo je dobila svoj poznati nadimak - Kraljica Bessie. Bila je vješta, smiona i voljena pilotkinja, svo do svoje prerane smrti.

Svoj konačni cilj, da pokrene pilotsku školu za ljude drugih rasa u SAD-u, nije postigla, no ostvarila je nešto jednako vrijedno. Bessie Coleman inspirirala je čitavu generaciju tad budućih pilota - nadvladala rasne prepreke ali nadvladala je i onu najveću prepreku, unutar sebe i usudila se ne samo sanjati, nego i ostvariti taj san.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene