Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Perverzni ili neiskusni?

'Perverzna' tajna o pingvinima koju su znanstvenici krili punih 100 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski biolog George Murray Levick još je 1910. godine tijekom ekspedicije na Antarktiku primijetio bizarno seksualno ponašanje pingvina, koje ga je šokiralo i užasnulo.

Levick je tada, između ostalog, vidio mužjaka pingvina kako pokušava spolno općiti s mrtvom ženkom. Prije tog iskustva, Levick nikad prije nije čuo ni za što slično. Ekspediciju na Antarktik, čiji je bio član, predvodio je Robert Falcon Scott, a Levick je na najjužnijem kontinentu na Zemlji proveo čitavo ljeto, promatrajući koloniju Adelie pingvina, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Antarktika (Foto: AFP) Događanja ispod površine Pronađen izvor? Nešto misteriozno i vruće vreba ispod površine antarktičkog leda Slika nije dostupna Raspada se Larsen C Prekrajanje obale Antartika: Jedna od najvećih santi leda krenula je na put oceanom

Tijekom tog ljeta vidio je mužjake kako se pare s drugim mužjacima i mrtvim ženkama, od kojih su neke uginule i godinu dana ranije. Nasrtali su i na mladunce, koje bi pritom znali i ubiti. Levick je ponašanje pingvina opisao kao "iznenađujuće izopačenim ponašanjem nasilnih mužjaka", a svoje bilješke pisao je na starogrčkom jeziku, kako njegova istraživanja i zapažanja ne bi mogli pročitati obični laici, već samo učeni ljudi.

Ipak, kad je Levick svoja zapažanja pokušao objaviti po naslovom "Prirodna povijest Adelie pingvina", nije imao uspjeha, jer je sadržaj bio previše šokantan za doba u kojem je živio, pojasnio je Douglas Russell iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. Russell je i objavio njegove bilješke.

"Akademski svijet post-edvardijanskog doba nije imao snage objaviti njegov nevjerojatan, grafički izvještaj o seksualnom ponašanju adelie pingvina", rekao je Russell za BBC. Znanstvena javnost u to vrijeme nije raspolagala znanjem kojim se danas objašnjava ono što je Levick u svom izvještaju nazvao nekrofilijom.

"Ponašanje tih pingvina se ni u kojem slučaju ne može usporediti s nekrofilijom kod ljudi. Mužjaci zapravo reagiraju na položaj mrtvih ženki, koji se ne razlikuje od položaja koje zauzimaju žive ženke prilikom parenja", rekao je Russell.

Nasilničko ponašanje adelie pingvina, prema najnovijim studijama, objašnjeno je neiskustvom mladih mužjaka tijekom sezone parenja, koja počinje u listopadu svake godine. Pingvini imaju samo nekoliko tjedana za to, a mladi mužjaci jednostavno nemaju iskustva i ne znaju kako se treba ponašati. Stoga, ono što je za Levicka bila "perverzija" kod pingvina, zapravo je samo nedostatak iskustva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene