Najzdravija srca na svijetu ima bolivijski narod Chimane koji živi u području oko rijeke Maniqui u prašumama Amazone, tvrde znanstvenici.


Gotovo nijedan pripadnik naroda Chimane nema začepljene arterije, čak ni starci, objavili su znanstvenici u studiji objavljenoj u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, a prenosi BBC.

Vezani članci Psi - 1 Ljubav je to koja se teško može opisati: ''Moji roditelji su preminuli i bila sam jako ljutita na život, a onda su oni ušli u moj život i izliječili moje srce'' Akademik Davor Miličić, ravnatelj Zaklade Hrvatska kuća srca Uoči Svjetskog dana srca akademik upozorava: Većina kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti

"To je nevjerojatna populacija, s radikalno drugačijom prehranom i načinom življenja", kažu znanstvenici. Svjesni su kako se ostatak svijeta ne može vratiti na život lovaca i sakupljača, no ističu kako je to pouka svima nama.

Narod Chimane, njih oko 16.000, lovci su, ribolovci i poljoprivrednici. Njihov način života sličan je civilizacijama od prije više tisuća godina. Timu znanstvenika i liječnika trebalo je više letova avionom i vožnji kanuom kako bi došli do rijeke Maniqui u prašumama Amazone u bolivijskim nizinama.

Prehrana naroda Chimane

- 17% je meso divljih životinja - divljih svinja, tapira i kapibara (najvećeg glodavca na svijetu)

- 7% je riba - uključujući piranu i soma

- ostatak prehrane proizvode na farmama - većinom rižu, kukuruz, manioku i plantana banane, plus svo moguće voće i orašasti plodovi koje sakupe

To znači da 72% kalorija koje unose dolazi iz ugljikohidrata, 14% iz masti i 14% iz proteina. Chimane su također fizički vrlo aktivni - u jednom danu u prosjeku naprave više od 15.000 koraka - muškarci 17.000, a žene 16.000, čak i stariji od 60 godina naprave više od 15.000 koraka dnevno.

"Oni imaju izuzetnu dozu tjelovježbe dnevno", istaknuo je dr. Gregory Thomas, jedan od znanstvenika koji je radio na studiji.

Super zdravo srce i nema začepljenih arterija

Znanstvenici su napravili pretrage koronarnih arterija i skenirali srce čak 705 pripadnika naroda Chimane. Uočili su kako Chimane u dobi od 45 godina gotovo uopće nemaju kalcijevog taloga u koronarnim arterijama. U dobi od 75 godina čak dvije trećine Chimana i dalje uopće nemaju kalcijev talog u koronarnim arterijama.

Usporedbe radi, čak četvrtina Amerikanaca u dobi od 45 godina u koronarnim arterijama imaju kalcijev talog, a u dobi od 75 godina ta se brojka penje na visokih 80%.

Michael Gurven, profesor antropologije na kalifornijskom Sveučilištu u Santa Barbari, izjavio je za BBC da je to znatno niža stopa nego kod svih ostalih stanovnika u svijetu o kojima postoje podaci. Najbliže su, kaže, Japanke.

Kardiolog Gavin Sandercock sa Sveučilišta u Essexu naglasio je kako je činjenica da su čak 72% njihove prehrane ugljikohidrati u suprotnosti s nekim istraživanjima i sugestijama da su ugljikohidrati nezdravi. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju