Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zimbabve: Vođa oporbe poziva birače da izađu na drugi krug predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa oporbe u Zimbabveu, Morgan Tsvangirai u poruci koju je objavila njegova stranka poziva birače da budu "odvažni" i da "opet glasuju za promjene" u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati 27. lipnja.

Otvoreno pismo predsjednika Pokreta za demokratske promjene (MDC) kosi se, čini se, s pisanjem popularnog južnoafričkog dnevnika The Star da oporba u Zimbabveu razmišlja da ne sudjeluje u drugom krugu izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TV sučeljavanje: Nikolić Tadiću zamjera ispriku Hrvatima Slika nije dostupna Slovenija pred drugim krugom predsjedničkih izbora

"Budimo svi zajedno srčani i odlučni u danima koji dolaze. Treba nam vaša pomoć. Pomozite nam da podsjetimo narod da je pobjednik izbora. Neka njegova smiona odluka (da u prvom krugu glasuje za oporbu) ne bude uzaludna. Pomozite nam da ga opet potaknemo da 27. lipnja glasuje za promjene", piše Tsvangirai pristašama.

Na općim izborima održanim 29. ožujka, predsjednik Robert Mugabe (84) koji je 28 godine bio na vlasti, pretrpio je težak poraz: ne samo da je njegova stranka izgubila većinu u zastupničkom domu, već je i sam izgubio od Tsavangiraija u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Nakon toga zemljom se počeo širiti val političkog nasilja uperen uglavnom protiv pristaša oporbe.

Izborno povjerenstvo Zimbabvea (ZEC) akreditiralo je 370 domaćih i stranih promatrača, većinom iz Afrike, tjedana dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, objavio je u petak državni tisak.

Usto su akreditaciju dobila 154 novinara, među kojima je osmero stranaca, prema riječima glasnogovornika ZEC-a Shupikaija Masherenija, koje prenosi režimski dnevni list The Herald.

Većina stranih promatrača dolazi iz Afrike, napose iz država članica Zajednice za razvoj južne Afrike (SADC) i iz Sveafričkog parlamenta Afričke unije, a ostali su diplomati akreditirani u Zimbabveu, rekao je glasnogovornik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene