Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Radio-televiziji Srbije jučer navečer kandidati za predsjednika Srbije u drugom krugu izbora koji će se održati 3. veljače, demokrat Boris Tadić i Tomislav Nikolić, bez mnogo polemike suočili su svoje programe i pozvali građane da upravo njima daju svoj glas.


Televizijski duel na državnoj televiziji počeo je uvodnim trominutnim izlaganjima dvojice kandidata, te potom predočavanjem programa u osam točaka i replikama.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija: Polemike uoči drugog kruga predsjedničkih izbora Slika nije dostupna Francuska: Sarkozy i Royal u drugom krugu

Tadić i Nikolić govorili su o svojim viđenjima problema Kosova, europskih integracija, pitanju vojske i obrane, ekonomskim perspektivama, boljem životu građana, mogućnostima za mlade, međunarodnim odnosima i planovima za budućnost Srbije.

Oba kandidata u tv-duelu ostali su pri svojim porukama iz kampanje: Tadić je naglašavao neophodnost europskih integracija i odmaka od vremena vlasti Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja i njegovog zamjenika Tomislava Nikolića, dok je Nikolić napadao Tadića i naglašavao da Srbija mora biti bliska s Rusijom, kao i Europom ukoliko ona "prihvati cjelovitu i uspravnu Srbiju", koja podrazumijeva i Kosovo.

Nikolić je Tadiću u suočavanju, među ostalim, predbacio ispriku Hrvatima za zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda, te upitao zbog čega od predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića nije tražio ispriku za zločine nad Srbima.

Premda nitko od analitičara ne želi prognozirati ishod drugog kruga predsjedničkih izbora i usprkos tome što istraživanja javnog mnijenja u posljednja dva tjedna nisu bila objavljivana u javnosti, iz istraživanja koje je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) jučer predstavio u Beogradu proizlazi da Tadić ima blagu prednost pred Nikolićem, uz ogradu da posljednja dva dana kampanje i televizijsko suočavanje dvojice kandidata mogu utjecati na opredjeljenje dosad neopredijeljenih birača.

U Srbiji danas u ponoć počinje predizborna šutnja, koja će
trajati sve do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 3. veljače u 20 sati.