Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija pred drugim krugom predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji se u nedjelju održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će nešto više od 1,6 milijuna birača odlučivati hoće li najviši položaj u državi preuzeti Alojz Peterle ili Danilo Tuerk.

Predizborne ankete više izgleda daju Tuerku, nekadašnjem
veleposlaniku Slovenije u UN-u, profesoru međunarodnog prava i prorektoru Pravnog fakulteta u Ljubljani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zimbabve: Vođa oporbe poziva birače da izađu na drugi krug predsjedničkih izbora Slika nije dostupna TV sučeljavanje: Nikolić Tadiću zamjera ispriku Hrvatima

55-godišnji Tuerk natječe se kao nezavisni kandidat, ali uz potporu stranaka lijevog centra. Protukandidat, 59-godišnji Alojz Peterle - sada zastupnik u Europskom parlamentu koji je već bio predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova - također je u kandidacijski proces ušao kao nezavisni kandidat, ali uz potporu stranaka desnog centra.

Birališta se otvaraju u nedjelju u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19
sati, kada će biti objavljeni i rezultati izlaznih anketa dviju
najvećih televizijskih postaja koje će, kako se očekuje, već tada dati odgovor o pobjedniku izbora.

Istovremeno s biranjem predsjednika, Slovenci u nedjelju na posebnom glasačkom listiću odlučuju i o načinu privatizacije trećine kapitala Triglava, najveće osiguravajuće kompanije.

Vladin je prijedlog da se oko jedna milijarda eura kapitala - trećina vrijednosti Triglava - uključi u državni mirovinski fond, kako bi se ojačao njegov potencijal, dok je oporba birače pozvala da glasuju protiv jer tvrde da nema jamstava da će državna agencija KAD kao upravljač tih sredstava omogućiti da sredstva stvarno budu iskorištena kako je planirano i boje se da će KAD većinski udio u Triglavu prodati stranim investitorima.

Glasački listići s rezultatima referenduma bit će prebrojani nakon što se izvrši brojanje glasova s izbora za predsjednika države, a ankete pokazuju da vladin prijedlog neće proći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene