Radman Žigmanov
Radman Žigmanov Foto: Cropix

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov ocijenio je u nedjelju da je "sazrela svijest" o potrebi suradnje Srbije i Hrvatske, istaknuvši kako postoji i visoka spremnost obje strane da se to i ostvari.


"Sazrela je svijest da je potrebno surađivati kada su institucionalni odnosi dvije zemlje u pitanju i postoji visoka spremnost da se to i ostvari", rekao je Žigmanov za RTS komentirajući jučerašnji susret šefova diplomacije Srbije i Hrvatske u Subotici.

Vezani članci Ivica Dačić - 1 Nakon oštre poruke iz Kremlja: Dačić se oglasio o izvozu srpskog oružja Ukrajini Goran Grlić Radman Grlić Radman u UN-u: "Ispravno je podržati stranu koja brani svoju zemlju"

Sastanak Grlića Radmana i Dačića u Subotici - 3 Grlić Radman nakon susreta s Dačićem: "Hrvatskoj je u interesu podrška Srbiji na europskom putu, ali moramo razgovarati o pitanjima i kriterijima koje treba ispuniti"

Ministri Gordan Grlić Radman i Ivica Dačić dogovorili su u subotu korake koje treba poduzeti za pripremu njihova bilateralnog susreta, čiji je cilj smanjiti razlike u pogledima na prošlost i otvorenim pitanjima jer je suradnja u interesu obje države.

Taj sastanak, upriličen prigodom pokladne manifestacije bunjevačkih Hrvata "Velikoga prela“, bio je nastavak bilateralnih susreta nakon posjeta srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića Zagrebu početkom siječnja, te izravnog razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na marginama foruma u Davosu.

Jučerašnji sastanak Dačića i Grlića Radmana "potvrdio je da je riječ o ozbiljnom procesu koji ima stalnost kada je u pitanju komunikacija", rekao je Žigmanov, ocijenivši da je razgovor bio otvoren i da su obje strane, što je i očekivano, istaknule razlike u pogledima.

Gordan Grlić Radman Grlić Radman u Subotici uoči razgovora s Ivicom Dačićem: "Premda je od rata prošlo više od 30 godina, rane su još svježe"

I Grlić Radman i Dačić istaknuli su da dvije strane imaju različite poglede na prošlost, ali su poručili da će stručni timovi dva resorna ministarstva narednih mjeseci pripremiti platformu za njihov bilateralni sastanak.

Mislimo da je najvažnije u procesu što će stalnost sastanaka biti nastavljena i što se "ide ka tome da se ne samo susreće, već i rješavaju pitanja koja opterećuju", ocijenio je Žigmanov.

On je ukazao da je jedno od najtežih pitanja problem više od 1800 nestalih jer posljednjih godina nije bilo pomaka na tom polju.

"Hrabri da će se za stolom i to pitanje ponovo aktualizirati", rekao je Žigmanov navodeći spremnost da se učine pomaci kad je riječ o otkrivanju mjesta gde su žrtve pokopane da bi im se mogao primjereno iskazati pijetet.

Gordan Grlić Radman Grlić Radman o Dodikovu odlikovanju Putina: "To je nekakva njemu svojstvena zabava"

Žigmanov je rekao da su eurointegracije jedan od prioriteta srbijanske vlade i da pozicija i iskustva Hrvatske u tome mogu biti od koristi, jer je stvoren prostor da se u tom pogledu proširi suradnja dviju vlada.

Govoreći o suradnji manjinskih zajednica, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Žigmanov je rekao da će se sastajati u tehničkom formatu, kako bi se definiralo obogaćivanje suradnje u području kulture, obrazovanja, ali i političkog života dviju zajednica.

Gordan Grlić Radman Grlić Radman dan uoči Dačićeva dolaska: ''Popit ćemo kavu. Razgovarati se mora''

"Učinit ćemo sve kada je u pitanju ne samo suradnja dvije države, već i dva naroda, u domeni naših moći. U našem interesu je da se ukupna situacija relaksira i da posvjedočimo javnosti da suradnja nema alternativu", rekao je Žigmanov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju